Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Σημαντικά βήματα.
amiridis agrotika
  • Γράφει ο Μιχάλης Αμοιρίδης | Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜ-Θ

Η προσπάθεια μας μεγάλη. Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και όλοι εμείς οι συνεργάτες του, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τα υπηρεσιακά στελέχη και όποιον άλλον απαιτείται κατά περίπτωση ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του σημαντικού τομέα της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας – να του δώσουμε εργαλεία να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει πρωτίστως πολιτικό πρόσημο και η συζήτηση πρέπει να γίνεται με στοιχεία και όχι με αφορισμούς και λαϊκισμό. Πρέπει να γίνεται στη βάση των αρμοδιοτήτων που έχουμε και όχι σε πλαίσιο γενικής διακυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκα στην κοινωνική πολιτική και υγεία. Σήμερα παραθέτω στοιχεία για την αγροτική πολιτική μας:

  • Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ένας στους τέσσερις ωφελούνται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία

Τα στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, μας δίνουν σημαντική βοήθεια στον σχεδιασμό μας και επιχειρήματα γιατί επιβάλλεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας για την ενίσχυση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα. Σύμφωνα με την απογραφή κατοίκων του 2021 και στοιχεία για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του 2016, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατοικούν 608.182 πολίτες. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι 51.628, προσφέροντας 12.362.996 μέρες εργασίας, απασχολώντας κατά βάση 92.257 κατόχους και μέλη των οικογενειών τους και περιστασιακά 248.036! Δηλαδή 15,17% του συνόλου των κατοίκων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη απασχολούνται στον τομέα αυτό. Εάν αναλογιστούμε ότι από το σύνολο των κατοίκων της ΑΜ-Θ το ενεργό εργασιακά τμήμα (αφαιρούνται ανήλικοι και συνταξιούχοι) είναι το 80% του συνόλου, το ποσοστό απασχόλησης στο ενεργό δυναμικό της ΑΜ-Θ είναι περίπου 19%. Ένας στους πέντε, λοιπόν, στην Περιφέρειά μας, βιοπορίζεται άμεσα από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, έμμεσα, χρηματοδοτεί και δίνει εισόδημα σε μια σειρά άλλων επαγγελματιών, όπως γεωπόνοι, κτηνίατροι, έμποροι, εργολάβοι, εργάτες γης, κ.ά., καθιστώντας το τελικό ποσοστό των ωφελούμενων από τον αγροτικό τομέα να είναι τουλάχιστον 25%, ίσως και να το ξεπερνάει.

  • Συνεργασία με την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φορείς

Ο Χρήστος Μέτιος και όλοι εμείς οι συνεργάτες του έχουμε αξιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων, προγραμμάτων ενίσχυσης, αποζημίωσης, αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, προώθησης των προϊόντων μας, κ.ά. Συγκεκριμένα, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχει αξιοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, είτε μέσω των πόρων που διαχειρίζεται είτε μέσω τομεακών προγραμμάτων: έργα αναδασμών | έργα αντιπλημμυρικά | έργα αγροτικής οδοποιίας | έργα εγγειοβελτιωτικά | προώθηση προϊόντων | αναδιάρθρωση καλλιεργειών | βελτίωση ποιότητας και ποσότητας παραγόμενων προϊόντων | συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση για τη διευθέτηση αποζημιώσεων και ανακούφισης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας | συνεργαστήκαμε με το ΔΠΘ για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών προς όφελος του αγρότη και κτηνοτρόφου.

  • Σημαντικά έργα και δράσεις έχουν γίνει, ισχυροποιημένη η προσπάθεια για τους επόμενους στόχους

Όλα τα παραπάνω θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο και ο σχεδιασμός του Χρήστου Μέτιου είναι να δεσμευθούν για αξιοποίηση στον σημαντικό αυτό τομέα για την περιοχή μας δεκάδες ακόμη εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών και εργαλείων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου μας.

Όταν λοιπόν κάποιοι σας λένε τι έκανε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να ξέρετε και να τους λέτε ότι και στον αγροτικό τομέα, έκανε σημαντικά βήματα, και θέλουμε με τη δική σας επιλογή στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου να μας δώσετε την ευκαιρία να κάνουμε ακόμη περισσότερα όπως έχουμε σχεδιάσει.

Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood