Καταιγιστικές είναι εξελίξεις στο πεδίο των γαλλο-τουρκικών σχέσεων, με το Παρίσι να ανακαλεί τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα.

“Επικίνδυνη” χαρακτήρισε την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι ο ένοικος του Ελιζέ χρειάζεται ψυχίατρο.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε, συγκεκριμένα, τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον Πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, νέα επίθεση κατά του Μακρόν είχε εξαπολύσει ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη στάση του απέναντι στους μουσουλμάνους και το ισλάμ. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν, με τους μουσουλμάνους και το ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Καισάρεια. «Τι άλλο μπορεί να ειπωθεί σε έναν αρχηγό κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν στη χώρα του;» πρόσθεσε.

Προ ημερών ο κ. Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό», ενώ τα τελευταία 24ωρα έδωσε άδεια ώστε να φωταγωγηθούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα με τον Μωάμεθ του περιοδικού Charlie Hebdo.

Υπενθυμίζεται πως από χθες έχει ανασταλεί η λειτουργία των προξενείων των ΗΠΑ στην Τουρκία, υπό τον φόβο, βάσει “αξιόπιστων αναφορών” όπως ανακοινώθηκε, τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών στόχων.

πηγή: protothema.gr