• του Νίκου Παπακωνσταντίνου*

Ακούω συχνά πως οι πολιτικοί είναι “άφιλοι”, οτι δηλαδή δεν έχουν φίλους, κι οτι ο περίγυρός τους αποτελείται από ψηφοφόρους που τους προσεταιρίζονται προσδοκώντας προσωπικά οφέλη.

Αναρωτιέμαι αν όντως μια πραγματική προσωπική φιλία μπορεί να μεταλλαχθεί σε υστεροβουλία. Αν πράγματι μια έντιμη επαγγελματική συνεργασία μπορεί να μετατραπεί σε ιδιοτέλεια. Αν ακόμη και μια κοινωνική συναναστροφή με ποιοτικά χαρακτηριστικά αλληλοεκτίμησης, μπορεί να μεταστραφεί σε υποκρισία.

pixiz 01 02 2019 10 40 16Το θέμα με έβαλε σε σκέψεις. Με ποια κριτήρια τελικά ψηφίζουμε; Και οι φίλοι μας, οι συνεργάτες μας, οι άνθρωποι που εκτιμούμε και μας εκτιμούν, ψηφίζουν σκεπτόμενοι τι;

Παρατηρώντας το τοπικό μας πολιτικό σκηνικό, συνειδητοποίησα πως εν τέλει δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, πολιτικά πρόσωπα περικυκλώνονται από κόλακες και συμφεροντολόγους. Δεν ξέρω σε τι βαθμό, αλλά πάντως το φαινόμενο αυτό δεν απουσιάζει.

Κουβεντιάζοντας όμως με ανθρώπους του περιβάλλοντός μου, αλλά και ανταλλάσσοντας απόψεις με πολλούς συμπολίτες με τους οποίους δεν με συνδέει κάτι περισσότερο από απλή γνωριμία, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: Οι ψηφοφόροι πια δεν ακολουθούν άκριτα τις όποιες “γραμμές” (π.χ. τις κομματικές). Ειδικά δε οι νεότεροι ψηφοφόροι, παρ’ ότι έχουν απαξιώσει την έννοια της πολιτικής, εντούτοις δεν απορρίπτουν ασυζητητί και συλλήβδην τους υποψηφίους. Οι πολίτες δηλαδή, έχοντας και κρίση και άποψη, λένε “ναι” σε υποψηφιότητες με χαρακτηριστικά που δείχνουν οτι μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματά τους, να εργαστούν πάνω στα ζητήματα του τόπου τους, να εκφράσουν τον παλμό της ζώσας καθημερινότητας, να επεξεργαστούν προτάσεις και να αναζητήσουν ιδέες βιώσιμες και με προοπτική.

papakonstantinou filoi arxiki 1Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως εκείνους τους φίλους και συνεργάτες και συμπολίτες που ανυπόκριτα με παρότρυναν να θέσω υποψηφιότητα και που εντίμως με στηρίζουν σε αυτήν την προσπάθεια. Ξέρω οτι είναι βέβαιοι πως είμαι και θα είμαι πάντα ειλικρινής απέναντί τους, και κοντά τους για να ακούω το πρόβλημα ή την άποψή τους. Κι αυτό είναι κάτι που με επιφορτίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και με φορτίζει δημιουργικά. Καλό μας αγώνα λοιπόν.

*Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Σύμπραξη Προοπτικής” του υποψηφίου δημάρχου Κομοτηνής Αντώνη Γραβάνη.