Η Ευρώπη έτοιμη για όλα: Ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, αποθήκευση αερίου αλλά και τροφίμων

Η Ευρώπη έτοιμη για όλα: Ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, αποθήκευση αερίου αλλά και τροφίμων.
Screenshot_1589

Την πρόταση για σταδιακό ενεργειακό εμπάργκο, έστω και με εξαιρέσεις ορισμένων χωρών, θα αρχίσει να συζητάει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη από τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. και θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως το πιο βαρύ για τη Μόσχα, αλλά και επώδυνο για την ίδια την Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Χάιμπεκ, υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, η οποία ήρε τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του – και μέσω αυτών και τους ευρωπαίους πολίτες – να είναι έτοιμοι για αυξήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς.

Την ίδια ώρα η συνάδελφός του υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εφοδιαστούν με τρόφιμα, υγρά και άλλες βασικές προμήθειες, ικανές να τους συντηρήσουν τουλάχιστον για δέκα ημέρες! Όλα αυτά επικαλούμενη το ενδεχόμενο «κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές»!

Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για γερμανική σχολαστικότητα και υπεροργάνωση ή για ένα μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, (μπορεί να) έχει δραματικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, που ζητάει με ευκολία την ευρωπαϊκή συνδρομή σε όλα τα μέτωπα αυτής της κρίσης, χωρίς όμως οι Αμερικανοί πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τους κινδύνους.

Το ενεργειακό εμπάργκο

Η κίνηση της Ευρώπης να πατήσει το κουμπί του ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία μοιάζει να είναι η τελευταία αποφασιστική ενέργεια για να πιέσει τη Μόσχα, ώστε να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί άλλωστε η απόφαση σχεδόν όλων των χωρών, μεταξύ αυτών και της αρχικά επιφυλακτικής Γερμανία, για αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Αλλά το ενεργειακό πεδίο ήταν πάντα ένα σημείο, που προβλημάτιζε παραπάνω τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, που έχουν μεγάλες προμήθειες ρωσικών καυσίμων – η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η ΕΕ έχει εισάγει ορυκτά καύσιμα αξίας περίπου 37 δισ. λιρών από την έναρξη της σύγκρουσης. Οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς παγκοσμίως ήταν η Γερμανία και, μετά, η Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδειξε τη νύχτα ενημερωμένος για τις διεργασίες, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι αναμένει στο εγγύς μέλλον νέο πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε «αυτό το πακέτο θα πρέπει με σαφή βήματα να μπλοκάρει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας. Πιστεύουμε πραγματικά σε αυτό. Για να μην δίνεται στο κράτος τρομοκράτης ένα δισ. ευρώ την ημέρα για καύσιμα».

Το ευρωπαϊκό σχέδιο, για τις λεπτομέρειες του οποίου πάντως δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία, καθώς απαιτούνται επιπλέον συμβιβασμοί, φαίνεται ότι θα προβλέπει αφενός μία μεταβατική περίοδο, έως τις αρχές του 2023 και εξαιρέσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιτρέπεται σε χώρες μέλη της ΕΕ να αποδεχθούν την απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές των καυσίμων σε ρούβλια.

Όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σήμερα γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν, με τις χώρες να έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί δήλωσε ότι «οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η συμβουλή της Φάζερ για τρόφιμα

Στο μεταξύ ακόμα γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η συμβουλή που έδωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάζερ στους συμπολίτες για αποθήκευση τροφής για παν ενδεχόμενο.

Η Φάζερ παρουσίασε μάλιστα συγκεκριμένη λίστα, την οποία δημοσίευσε η Πολιτική Προστασία της Γερμανίας. «Ο στόχος είναι να μπορούμε να επιβιώσουμε για 10 ημέρες χωρίς να πάμε για ψώνια», ήταν η δήλωσε που άφησε τους πάντες άναυδους.

Η λίστα περιλαμβάνει:

  • Πόσιμα υγρά: 20 λίτρα
  • Δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι: 3,5 κιλά
  • Λαχανικά, όσπρια: 4 κιλά
  • Φρούτα, ξηροί καρποί: 2,5 κιλά
  • Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα: 2,6 κιλά
  • Ψάρια, κρέας, αυγά ή ολόκληρα αυγά σε σκόνη: 1,5 κιλό
  • Λίπη, λάδια: 0,375 κιλά

Ταυτόχρονα, η υπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία δίνει «υψηλή προτεραιότητα».

πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood