Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου

Ταυτόχρονα με τη προώθηση των ΠΟΠ μήλων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου υλοποιεί ενέργειες και για τη κατοχύρωση των καστάνων.
mme5

Σειρά δράσεων προώθησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για την ποιότητα και την θρεπτική αξία των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου, υλοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN.

Ο Συνεταιρισμός εκτελεί το πρόγραμμα “EUPDO DELICIOUS APPLES”, και στο πλαίσιο αυτού, συμμετείχε στην πρόσφατη διοργάνωση της “FOODEXPO 2024” στην Αθήνα, ενώ τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε κι άλλες δράσεις στην πρωτεύουσα, όπως δωρεάν δειγματοδιανομές σε σχολεία και σε καταναλωτές εντός καταστημάτων από αλυσίδες Sυper-Market. Παράλληλα ενημέρωσε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Μήλων Ζαγοράς αλλά και για τις παραγωγικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ έγινε και συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού δικτύου του Συνεταιρισμού οι οποίοι στηρίζουν με τις επιλογές τους την προώθηση των ελληνικών ποιοτικών μήλων. Στην εκδήλωση ενημέρωσης των Μ.Μ.Ε. παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, κ. Ταβουλάρης, παρουσίασε τη γενικότερη πολιτική της Ελλάδας για την προώθηση ελληνικών ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο της “FOODEXPO” από το Υπουργείο, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, όπως και εκπρόσωποι από τρία ακόμα συνεργατικά σχήματα, της Νάξου, του Αιγίου και της Θεσσαλονίκης.

Για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, ο Συνεταιρισμός ετοιμάζει αποστολή στην Κύπρο, με δράσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία, ενώ εντός του Απριλίου θα γίνουν παρόμοιες δράσεις με αυτές της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη συμμετοχή με περίπτερο στην έκθεση “FRESKON 2024”.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν αποκλειστικά τα κατοχυρωμένα προϊόντα με πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σημαντικό βήμα για το κάστανο Πηλίου

Ταυτόχρονα με τη προώθηση των ΠΟΠ μήλων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου υλοποιεί ενέργειες και για τη κατοχύρωση των καστάνων. Εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το αίτημα που έχει υποβάλλει, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης, για την ενίσχυση κατάθεσης φακέλου που θα κατοχυρώνει συνολικά το κάστανο Πηλίου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η πρωτοβουλία έχει συζητηθεί και με εκπροσώπους διαφόρων χωριών του Πηλίου, κυρίως του Ανατολικού όπου βρίσκεται το 80% των καστάνων, αλλά και του Δυτικού, όπως η Δράκεια, και έχει θεωρηθεί από τους παραγωγούς πολύ σημαντικό βήμα για τα πασίγνωστα κάστανα της περιοχής. Πλέον ο φάκελος τεκμηρίωσης είναι έτοιμος για υποβολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και μετέπειτα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, παράλληλα με το μήλο επενδύει και στο κάστανο που συνδέεται με την περιοχή από τα αρχαία χρόνια σύμφωνα με πάμπολλες πηγές που ξεκινούν από την εποχή του Ηρόδοτου.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα Π.Ο.Π. προϊόντα μπορούν να αναδείξουν την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων, αποτελώντας εργαλεία για φορείς όπως οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που μπορούν να αιτηθούν σχετικές κατοχυρώσεις και να εκτελέσουν αντίστοιχα προγράμματα προώθησης.

Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση Π.Ο.Π. ισχυρό εργαλείο για τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood