Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

"Επιτέλους φτάνει πια με τους πειραματισμούς τόσα χρόνια. Άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε αναλώσιμοι…!".
ΕΛΜΕ

Ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευση Νομού Ροδόπης:

“Η έξοδος από την οικονομική κρίση προϋποθέτει, μεταξύ των άλλων, την βελτίωση και ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία, όμως, δε μπορεί να επιτευχθεί με μειώσεις των δαπανών, με οικονομικά υποβαθμισμένους και εξουθενωμένους εκπαιδευτικούς,  με σχολεία που δε μπορούν να καταρτίσουν έγκαιρα τα προγράμματά τους λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Και για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, το Υπουργείο Παιδείας, στην παρούσα φάση,  το μόνο που αντιπροτείνει είναι η αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων..

Αυτή η τακτική είναι μια πάγια τακτική η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και την οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει και η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  η οποία πελαγοδρομεί ανάμεσα στις μεγαλόστομες εξαγγελίες της.

Η διαφορά, –αν θέλει κάποιος να την εντοπίσει-, είναι ότι οι ενέργειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της «εξοικονόμησης» προσωπικού, βαφτίζονται αναβάθμιση, ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, συνταγματική επιταγή, μείωση ύλης, ευρύτερη πιο σφαιρική γνώση των νέων, εισαγωγή εργαστηρίων δεξιοτήτων, Ενίσχυση της βιωματικής μάθησης, ευ ζην, οικολογική συνείδηση, κοινωνική συναίσθηση και πολλά άλλα που ακούμε την τελευταία δεκαπενταετία τουλάχιστον.

Η αλήθεια είναι –όσο και αν προσπαθήσει  κανείς- παραμένει «γυμνή». Με όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου το τελευταίο δίμηνο, (ισοτιμία κολλεγίων, ψήφιση αντιεκπαιδευτικού νόμου με συνέχεια και άλλων, αλλαγή εβδομαδιαίων ωρολογίων προγραμμάτων Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου)  έχουν ήδη «κερδηθεί» θέσεις Αναπληρωτών  εκπαιδευτικών στην Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ο ακριβής αριθμός των οποίων θα φανεί από τις προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας Οικιακής Οικονομίας (ουσιαστικά εξαφανίζεται το μάθημα), στο  Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του ημερήσιου Γυμνασίου αφενός και η μείωση ωρών μαθημάτων Οικονομίας, Κοινωνιολογίας, Καλλιτεχνικών (ουσιαστικά καταργεί μαθήματα Οικονομικών, Κοινωνικών και Καλλιτεχνικών Επιστημών και τα μαθήματα Βιωματικών Δράσεων (Project), Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο  στα Λύκεια) αφετέρου, σε καμία περίπτωση  δεν μπορούν να θεωρηθούν εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για μια ποιοτικότερη δημόσια δωρεάν παιδεία από την μια πλευρά αλλά ούτε μπορούν να θεωρηθεί ότι συντελούν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και  τις ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Αντίθετα όλες αυτές οι δήθεν αναβαθμίσεις ένα σκοπό υπηρετούν :

Την ανάγκη διαχείρισης των εκπαιδευτικών πόρων στην περίοδο της κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι ίσως τραγικά από την επόμενη σχολική χρονιά. Την ίδια ώρα με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται.

Με αυτόν τον τρόπο  το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί  καθηγητές χωρίς ωράριο, πλεονάζοντες, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες μάλιστα θα είναι πρακτικά αδύνατη. Για παράδειγμα, οι συνάδελφοι της Οικιακής Οικονομίας για να συμπληρώσουν ωράριο πρώτης ανάθεσης θα πρέπει να πηγαίνουν σε 4 σχολεία τουλάχιστον την εβδομάδα. Το ίδιο θα συμβεί για τους συναδέλφους της ιδίας ειδικότητας ΠΕ80 αλλά και της ειδικότητας ΠΕ78. Η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη θα κυριαρχούν οι γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και η μόνιμη κινητικότητα των συναδέλφων για να συμπληρωθεί ωράριο.  Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: τι επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας; Πώς πιστεύει ότι μέσα από αυτή την οπισθοδρόμηση θα προκύψει η αναγέννηση της εκπαίδευσης;

Επιτέλους φτάνει πια με τους πειραματισμούς τόσα χρόνια. Άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε αναλώσιμοι…!”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood