• Άρθρο της υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στην εφημερίδα «Έθνος». 
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές σχέδιο για τα μεσαία στρώματα.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα του 2019, δεν είναι αυτή του 2015. Μια χώρα με πρωτόγνωρη ανεργία, που έφτανε μέχρι το 60% στους νέους, μια καθημαγμένη κοινωνία, μια πτώση του ΑΕΠ κατά 25%. Όσοι παριστάνουν σήμερα τους προστάτες της μεσαίας τάξης, είναι οι ίδιοι που οδήγησαν σε απόγνωση και κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 200.000 είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
Είναι αλήθεια ότι σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η άμεση προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στήσει στα πόδια του ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους. Ανέκοψε την ακραία φτώχεια, σχεδίασε και υλοποίησε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, διασφάλισε ξανά την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία, τριπλασίασε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας, μείωσε την παιδική φτώχεια.
Όλα αυτά έγιναν, υπό συνθήκες δημοσιονομικής επιτροπείας, και με σκληρή διαπραγμάτευση. Την ώρα που το ΔΝΤ, που η ΝΔ προσπαθεί να το επαναφέρει, για να το χρησιμοποιεί ως φύλλο συκής για την πολιτική της, ζητούσε, για παράδειγμα, κατάργηση όλων των επιδομάτων. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενέδωσε. Και τα κατάφερε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε εκεί που όλοι οι άλλοι, οι «έμπειροι», οι «νόμιμοι κάτοχοι της εξουσίας», απέτυχαν. Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, με μια οικονομία διαρκώς αναπτυσσόμενη, αλλά, κυρίως, με μια κοινωνία όρθια.
Και, από τον Αύγουστο του 2018, από την πρώτη στιγμή που απαλλαχθήκαμε από τα μνημόνια, άρχισε την άλλη μεγάλη προσπάθεια. Να επιστρέψει όσα αδίκως έχασαν κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν για μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Κοινωνικά στρώματα που η κρίση τα είχε πλήξει, που τα εισοδήματά τους είχαν μειωθεί, τα όνειρα και τα σχέδια ζωής τους είχαν ματαιωθεί.

ΣΒΙΓΚΟΥ 1
Η κ. Ράνια Σβίγκου.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, κατά 11%, ο υποκατώτατος καταργήθηκε, οι συλλογικές συμβάσεις επανέρχονται, η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας καταπολεμείται. Ας μην ξεχνάμε, ότι ήδη είναι νόμος του κράτους η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, ποσοστό που φτάνει στο 30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στον μειωμένο συντελεστή 13%, αλλά και η μείωση του «υπερμειωμένου» συντελεστή σε 6% και μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ένταξή τους στην κλίμακα των μισθωτών, όπως και η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%.
Όλα τα παραπάνω, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που η οικονομία το επιτρέπει, είναι η ανόρθωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, η επαναφορά σε μια κανονικότητα ζωής, η οποία ανακόπηκε από την κρίση.
Το σαφές, μελετημένο και ποσοτικοποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για τα μεσαία στρώματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και τις προσωπικές επιχειρήσεις, και στο 80% για τα νομικά πρόσωπα, σε ορίζοντα τριετίας, τη σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως € 20.000, που αφορά στο 92% της κοινωνίας, και τη μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, που φτάνει στο 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
Όταν η ΝΔ ζητά τη μείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, όταν έχει εξαγγείλει μικρότερη μείωση ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ώστε να μειωθεί για τους πλούσιους, ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους;
Ας μη μας κατηγορούν, και ας μην το παίζουν τώρα δήθεν προστάτες των μικρομεσαίων, αυτοί που, από τις πολιτικές τους, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε, από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ.
Διότι, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την καταστροφή, και μιλάνε τώρα με το προσωπείο του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας, δίνοντας γενικόλογες υποσχέσεις για τα μεσαία στρώματα, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό της λιτότητας για τους πολλούς και του πλουτισμού για λίγους κι εκλεκτούς.
Όμως, το μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να περιλαμβάνει νοσοκομεία χωρίς νέους γιατρούς, σχολεία χωρίς τους απαραίτητους δασκάλους και καθηγητές, έναν δημόσιο τομέα χωρίς εξειδικευμένα στελέχη, ερευνητικά κέντρα χωρίς νέους επιστήμονες. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους κι όλες, σε μια νέα Ελλάδα, δυναμική, συμπεριληπτική, κοινωνικά δίκαιη.