Η ΕΛ.ΑΣ. παίρνει supercars για το κυνήγι των fast & furious κακοποιών

Πατάει...γκάζι η Αστυνομία, για συλλήψεις κακοποιών που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με θηριώδη ιπποδύναμη. Οι αστυνομικοί θα πάρουν supercars για καταδιώξεις...επί ίσοις όροις.
ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ
  • Πατάει…γκάζι η Αστυνομία, για συλλήψεις κακοποιών που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με θηριώδη ιπποδύναμη. Οι αστυνομικοί θα πάρουν supercars για καταδιώξεις…επί ίσοις όροις.
Επίλεκτη ομάδα ταχείας επέμβασης με «supercars» που θα αναπτύσσουν με ευκολία ταχύτητα άνω των διακοσίων χιλιομέτρων την ώρα, ιδρύει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο οι αστυνομικοί να μπορούν να καταδιώξουν τα θηριώδη σε ιπποδύναμη αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι συμμορίες κακοποιών.
Περίπου δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάργηση της περίφημης ομάδας «Σ», με τις Porsche 911 Carrera και τις BMW M3, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να πατήσει ξανά…γκάζι. Τη δεκαετία του ’90 μία κλήση από την ομάδα «Σ» θεωρούνταν «παράσημο» για τους «κοντράκηδες» στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, καθώς οι οδηγοί των «supercars» της ΕΛ.ΑΣ. ήταν άπιαστοι…ραλίστες.
vintage1.png
Η υπηρεσία υπαγόταν στην Άμεση Δράση και έπαιρνε τα αυτοκίνητα-«πυραύλους» από τα κατασχεμένα του ΟΔΔΥ. Τα αδέλφια Νιώρα, δύο αστυνομικοί που έτρεχαν σε αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλη, είχαν αναλάβει τότε την εκπαίδευση των οδηγών της «Σ». Από τις αρχές του 2000 και έπειτα, η δαπανηρότητα αυτών των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη γραφειοκρατία, είχαν ως συνέπεια η ΕΛ.ΑΣ. να «ξεχάσει» τα «γκαζιάρικα» οχήματα που καταδίωκαν «επί ίσοις όροις» κοντράκηδες και κακοποιούς.
vintage2.png
Η ιδέα της αναβίωσης μιας επίλεκτης ομάδας με «supercars» επανήλθε από ανώτατους αξιωματικούς οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα περιπολικά δεν ξεπερνούν τα 1.600 κυβικά και υστερούν σημαντικά σε  ιπποδύναμη. Αντιθέτως οι συμμορίες εμφανίζονται με τούρμπο αυτοκίνητα, ακόμα και 300 ή 400 αλόγων, τα οποία όταν επιταχύνουν εξαφανίζονται. Έτσι αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι προεργασίες για την αναβίωση μιας ομάδας ανάλογης της «Σ», με κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το όνομα, τη δομή και τον ρόλο της.
Η «Σ» υπαγόταν στην Άμεση Δράση, ενώ η υπό ίδρυση υπηρεσία θα υπάγεται στην Ασφάλεια. Επίσης, το φαινόμενο το «κοντράκηδων» είναι πιο εξασθενημένο σε σχέση με τη δεκαετία του ’90, συνεπώς θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μέτωπο της εγκληματικότητας.
vintage7.png
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», πριν από δύο εβδομάδες εστάλη έγγραφο προς τους διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών προκειμένου να καταρτιστούν λίστες με αστυνομικούς που έχουν εκπαιδευτεί στη γρήγορη οδήγηση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Πρόκειται για μια ειδική εκπαίδευση με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, διάρκειας μιας εβδομάδας. Ήδη κάποιοι αστυνομικοί έχουν περάσει από συνεντεύξεις για τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί «σχολείο» για πρόσθετη εκπαίδευση των οδηγών πριν την έναρξη λειτουργίας της.
Παράλληλα καταρτίζονται λίστες με τα «φτιαγμένα» οχήματα που διαθέτει ήδη η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με κατασχεμένα οχήματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον στόλο της νέας ομάδας. Επιτροπές του αρχηγείου θα κρίνουν ποια από αυτά ταιριάζουν στις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Τον δρόμο για να αποκτήσει η Αστυνομία «supercars», ανοίγει ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 13 Απριλίου 2020, το οποίο αλλάζει τον τρόπο χρήσης των κατασχεμένων οχημάτων. Ουσιαστικά καταργείται η γραφειοκρατία, προκειμένου οι αστυνομικές υπηρεσίες να μπορούν να πάρουν απευθείας στη διάθεσή τους τα οχήματα, χωρίς τη «μεσολάβηση» του ΟΔΔΥ.
«Η αναμονή λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας μπορεί να έφτανε ακόμα και τα δύο χρόνια. Πλέον αυτό παύει να ισχύει. Το Σώμα έχει ανάγκη ανανέωσης στόλου, καθώς λόγω των μνημονίων και της συνολικής μείωσης του κόστους, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. είναι κάτω των 2.000 κυβικών. Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος στόλος κατασχεμένων, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο για την απόκτηση γρήγορων αυτοκινήτων, αλλά και εν γένει για την ενίσχυση των υπηρεσιών με οχήματα», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο Κώστας Τσουμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής.
Η ΕΛ.ΑΣ. βολιδοσκοπεί αυτοκίνητα, των οποίων η τιμή στις αντιπροσωπείες αγγίζει ακόμα και τις 70.000 ευρώ. Πρόκειται για οχήματα που επιταχύνουν από το 0 στα 100 χιλ/ώρα σε περίπου έξι δευτερόλεπτα. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η νέα υπηρεσία, ακόμα δεν έχουν διασαφηνιστεί. Σε πρώτη φάση η σκέψη είναι να βρεθούν περίπου 30-60 «supercarσ» και ισάριθμοι ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην «επιτήρηση» συμμοριών της δυτικής Αττικής, οι οποίες διαθέτουν αυτοκίνητα-«πυραύλους». Πρόκειται για διαρρήκτες και ληστές οι οποίες «χτυπούν» σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη συνέχεια αναπτύσσουν ταχύτητες ακόμα και άνω των διακοσίων χιλιομέτρων την ώρα για να επιστρέψουν στη «βάση» τους.
Η νέα υπηρεσία αναμένεται να συνεργάζεται στενά με ομάδες όπως η ΟΠΚΕ, προκειμένου να ειδοποιείται άμεσα για ύποπτα οχήματα και να τα καταδιώκει. Σε περίπτωση που η ομάδα είναι έτοιμη το καλοκαίρι, έμφαση θα δοθεί και στα νότια προάστια της Αττικής όπου μετατοπίζεται το έγκλημα τους θερινούς μήνες και όπου στήνονται οι περισσότεροι αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας.
«Τα ρισκάρουν όλα»
Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης μπορούν να αφηγηθούν πολλές ιστορίες καταδιώξεων με περιπολικά που είχαν τη μισή ιπποδύναμη σε σχέση με τα αυτοκίνητα των κακοποιών.
Στη μάχη της ασφάλτου τις περισσότερες φορές τα κατάφεραν, παρά το «μειονέκτημά» τους, και άλλες όχι. Στην περιοχή της Καλλιθέας οι αστυνομικοί κλήθηκαν να καταδιώξουν προ μηνών ένα «Opel Omega Turbo» 2.500 κυβικών στο οποίο επέβαινε συμμορία διαρρηκτών. Ο οδηγός περνούσε το ένα κόκκινο μετά το άλλο για να ξεφύγει από τα περιπολικά. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με τους άδειους δρόμους λόγω της προχωρημένης ώρας του έδωσε τη δυνατότητα να ξεφεύγει για ώρα από τους αστυνομικούς. Αυτό που δεν υπολόγισε ωστόσο, ήταν την απώλεια ψυχραιμίας υπό το φόβο της σύλληψης. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του Opel στην περιοχή του Ταύρου, όπου έπεσε πάνω σε ένα κράσπεδο με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να λήξει άδοξα για εκείνον και τους συνεργούς του ο «αγώνας».
«Οι κακοποιοί τα παίζουν όλα για όλα. Ρισκάρουν τα πάντα για να ξεφύγουν. Κάποιες φορές τα καταφέρνουν. Έχει συμβεί περιπολικό 1.600 κυβικών να πρέπει να καταδιώξει πειραγμένο Golf με 400 άλογα στην Αττική Οδό. Οι επιβαίνοντες μόλις είχαν κάνει διάρρηξη και πετούσαν τα κλοπιμαία στο δρόμο για να μην τους φτάσουμε. Σκεφτείτε τι κρατήματα πρέπει να έχει το περιπολικό για να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση. Ποντάρουμε στην καλή συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων και στο λάθος του δράστη από το στρες και το άγχος που του δημιουργεί το ενδεχόμενο της σύλληψης. Η Άμεση Δράση διαθέτει κάποια λίγα περιπολικά που «φτιάχτηκαν» με πρωτοβουλία και έξοδα αστυνομικών, τα οποία ξεπερνούν τα 240 άλογα. Αυτά είναι όμως οι εξαιρέσεις», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο έμπειρος αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, Τάκης Κυριακάκος.
Μία άλλη κινηματογραφική καταδίωξη που θυμούνται οι αστυνομικοί, είχε πρωταγωνιστή άντρα που νοσηλευόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο στο Κολωνάκι. Αφού έφυγε απροειδοποίητα από το νοσοκομείο, επιβιβάστηκε στο γρήγορο αυτοκίνητό του, μάρκας Toyota Celica, και άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους της Αθήνας. Κατάφερε να φτάσει μέχρι το Σούνιο και να γυρίσει πίσω περνώντας δεκάδες κόκκινα φανάρια. Στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού οι αστυνομικοί του έριξαν τελικά βολές ακινητοποίησης στα λάστιχα. Ο οδηγός συνέχισε ουσιαστικά με τις ζάντες μέχρι το Σύνταγμα, μέχρι που τελικά σταμάτησε αναγκαστικά μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood