Η έγκυρη ενημέρωση ως βασικό στοιχείο της ψηφιακής εποχής

Ο τρόπος με τον οποίο ενημερωνόμαστε και έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες, έχει αλλάξει σημαντικά στην ψηφιακή εποχή.
shutterstock_131496704.jpg

Η πρόοδος της κοινωνίας αλλά και η επιβίωσή της σε πρώτο στάδιο, εξαρτάται άμεσα από την έγκυρη ενημέρωση. Παίρνοντας ως αφορμή αυτή τη μεταμόρφωση, αποφασίσαμε να εξετάσουμε τον τρόπο που η έγκυρη ενημέρωση στην ψηφιακή εποχή, επηρεάζει την κοινωνία και την καθημερινότητά μας.

Ενημέρωση και ψηφιακή εποχή

Τα μέσα και οι δυνατότητες που συνοδεύουν την ψηφιακή εποχή, δίνουν πάτημα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά να έχει ταυτόχρονα την ταυτότητα του αποδέκτη και του παραγωγού πληροφορίας. Απόρροια αυτού ωστόσο, είναι η διασπορά ανεπιθύμητων, αφιλτράριστων και κατ’επέκταση ανέγκυρων πληροφοριών. Η αναγνώριση των αξιόπιστων πηγών, δεν είναι το ίδιο εύκολη από όλους, με τους αναγνώστες να πέφτουν πολλές φορές θύματα ψευδών ειδήσεων. Αυτή είναι μια πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Προτιμήστε, τουλάχιστον για θέματα ζωτικής σημασίας, διαδεδομένα έντυπα και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ανάμεσα στα οποία και το τοπικό «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ»

Η σημασία της έγκυρης ενημέρωσης

Γιατί είναι η έγκυρη ενημέρωση τόσο σημαντική; Γιατί πάνω της βασίζεται η ανάπτυξη του τρόπου σκέψης και η απόκτηση αντίληψης, του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Γεγονότα, τάσεις και θέματα τις επικαιρότητας που μας ενδιαφέρουν, μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο και να παίρνουμε αποφάσεις. 
Καταλαβαίνουμε εύκολα λοιπόν, ότι η πρόσβαση των πολιτών σε έγκυρες ενημερωτικές πηγές και πλατφόρμες, συνδέεται άμεσα με την πολιτική συνοχή (πολιτικές συζητήσεις και εκλογές), στην κοινωνική συνοχή, στην οικονομική ευημερία (επενδυτικές αποφάσεις), στην υγεία και την ασφάλεια (προστασία δημόσιας υγείας και ιατρικές συμβουλές), και φυσικά στην εκπαίδευση/παιδεία.  

Ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης της έγκυρες ενημέρωσης

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας ορθά ενημερωμένης κοινωνίας, είναι οι ψευδείς ειδήσεις, τα λεγόμενα δηλαδή Fake News. Εκμεταλλευόμενοι την ευκολία διάδοσης μέσω διαδικτύου, άνθρωποι με κακόβουλες προθέσεις δημιουργούν πλαστές ειδήσεις με απώτερο σκοπό τη διαστρέβλωση της κοινής γνώμης, κάτι που γίνεται ακόμη πιο εύκολο μέσω της ανωνυμίας, γι αυτό και πολλές φορές βλέπουμε να δυσφημίζονται ακόμη και άλλοι άνθρωποι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δε θα μπορούσαν να είναι αμέτοχα στην όλη κατάσταση. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται λαμβάνουν υπόψιν τις προτιμήσεις των χρηστών, και έτσι  δημιουργούν φίλτρα φυλάκισης (filter bubbles), εκθέτοντας το χρήση μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις υφιστάμενες πεποιθήσεις τους, ανυπομονώντας τους από αντίθετες απόψεις που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την οπτική τους. 

Προστασία της εγκυρότητας

Προκειμένου να διατηρήσουμε την αξιοπιστία των πηγών πληροφοριών, χρειάζεται να μεριμνήσουμε για την εγκυρότητα της ψηφιακής ενημέρωσης, εφαρμόζοντας πολυεπίπεδα μέτρα προστασίας. Θεμελιώδης είναι η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τους επαγγελματίες, με τη διασταύρωση των πληροφοριών πριν τη δημοσίευση, ενώ και οι εκδότες θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί σε θέματα διαφάνειας. Από την άλλη, οι πολίτες χρειάζεται να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικές σκέψης, κάτι για το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό θα επιτευχθεί μέσω της πολιτείας. Τέλος, προβλέπεται η αισθητοποίηση της νομοθεσίας, για την αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης από ψευδείς ειδήσεις και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood