Σημαντική επιτυχία σημείωσε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥπΑΑΤ, καθώς με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 – δικαιώνεται η Ελλάδα για την υπόθεση των βοσκοτόπων για την οποία είχε υποχρεωθεί σε πρώτο βαθμό να καταβάλει πρόστιμο ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Η θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, με την αμετάκλητη απόφαση η οποία εκδόθηκε, σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφεί από την Ε.Ε. στον ελληνικό προϋπολογισμό το ποσό των 279.523.922,85 ευρώ.

Τα στελέχη του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του Ν.Σ.Κ. στο ΥπΑΑΤ, είχαν καταθέσει αναίρεση επί της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. της 1ης Σεπτεμβρίου 2017 με την οποία είχε απορριφθεί προσφυγή της Ελλάδας σχετικά με την κατ’ αποκοπή διόρθωση ύψους 25% για τα έτη υποβολής αιτήσεων 2009 έως 2011 λόγω αδυναμιών κατά τον ορισμό και τον έλεγχο των μονίμων βοσκοτόπων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μιλώντας σχετικά στη Βουλή και στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, και απένειμε τα εύσημα στα στελέχη του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του Ν.Σ.Κ. στο ΥπΑΑΤ τα οποία με τη μεθοδικότητά τους κατάφεραν την εξασφάλιση ενός σημαντικού εσόδου για τον κρατικό προϋπολογισμό.