Η Ε.Ε. αρνείται να πληρώνει σε ρούβλια και η Μόσχα απειλεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου

Η Ε.Ε. αρνείται να πληρώνει σε ρούβλια και η Μόσχα απειλεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.
FLSFAL2MWRMY5GJTDNOPS57P4E-scaled

Oι χώρες της G7 και της Ε.Ε. αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, και η Μόσχα απειλεί να διακόψει την παροχή αερίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom να δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλι από τις «μη φιλικές χώρες» (όσες υποστήριξαν τις αντιρωσικές κυρώσεις).

Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έπειτα από συνομιλίες με ομολόγους του της G7, σήμερα Δευτέρα, δήλωσε ότι αν γινόταν δεκτό το ρωσικό αίτημα θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων. Οι υπουργοί υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι έγκυρες και οι εταιρείες οφείλουν και πρέπει να τις σεβαστούν. Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν. Η προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά – όπως μπορείτε να δείτε από τη μεγάλη αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε – δεν θα διχαστούμε”.

Προειδοποίηση της Μόσχας για “διακοπή της παροχής αερίου”

Η άρνηση της G7 δεν έμεινε αναπάντητη από τη Μόσχα. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε: “Η άρνηση θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Οι Δυτικοί έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια γι’ αυτόν τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο. Στην Ε.Ε. μπορεί να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο χειμώνας έχει τελειώσει και ότι δεν θα παγώσουν οι πολίτες της από την έλλειψη φυσικού αερίου, αλλά ξεχνούν ίσως ότι ακόμα οι βιομηχανίες τους λειτουργούν με φυσικό αέριο”.
Πάντως, είναι πραγματικά εντυπωσιακό που η Ε.Ε. μιλά για νομιμότητα και τήρηση συμβάσεων από τη στιγμή που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με τις οποίες παγώνει τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα περιουσιακά της στοιχεία. Πρόκειται για γεωπολιτική “υποκρισία”.
Την G7 αποτελούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

πηγή: pronews.gr
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood