Η απόφαση-τομή του Χρήστου Μέτιου για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Γράφει ο Μιχάλης Αμοιρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜ-Θ, Πρόεδρος Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Τουριστικού Προορισμού ΑΜ-Θ
8 (20)

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατάφερε την τελευταία δεκαετία από πλευράς τουριστικών επιδόσεων να είναι 6η στην Ελλάδα.

Είναι μια εξαιρετική επίδοση εάν λάβουμε υπ΄όψιν ότι οι πρώτες πέντε είναι αυτές που έχουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, τουριστικούς πόρους παγκόσμιας αναγνώρισης όπως την Ακρόπολη και όχι μόνο – δηλαδή οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας – και αυτές που έχουν τα παγκόσμιας αναγνώρισης ελληνικά νησιά – δηλαδή οι Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, ενώ πίσω από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ βρίσκονται Περιφέρειες με εμβληματικά μνημεία και αξιοθέατα όπως η αρχαία Ολυμπία, τα Μετέωρα, οι Δελφοί. κ.ά.

Η απόφαση-τομή του Χρήστου Μέτιου για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εργάζεται ώστε να ανασυντάξει το τουριστικό δυναμικό της και να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Είναι μια δύσκολη προσπάθεια γιατί έχει να συνδυάσει και να προωθήσει πολλές διαφορετικές ενότητες του τουριστικού προϊόντος, με έντονη εποχικότητα και διαφορετικότητα μεταξύ τους, αλλά και περιοχές με διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας να υποδεχθούν τουρίστες.

Παράλληλα, ως περιοχή με ποιοτικά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα και ιδιαίτερη τοπική γαστρονομία η οποία δεν έχει μεταβληθεί σε τουριστική αλλά κρατάει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, αποτελεί παράδειγμα αυθεντικής ελληνικής εμπειρίας για τον επισκέπτη, είτε Έλληνα είτε αλλοδαπό.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει τουριστικούς πόρους, έχει τουριστική οικονομία, έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, έχει δυναμική περαιτέρω προόδου. Αυτό επιβεβαιώνεται και φέτος.

Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο με κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια που πρέπει να βασιστούν σε πρωτοποριακές ιδέες:

 • Απαραίτητη προβολή με έμφαση στα σύγχρονα μέσα και μεθόδους.
 • Ενδυνάμωση των ισχυρών αλλά και στήριξη των ανερχόμενων με διαφορετικά προγράμματα ανά περίοδο.
 • Παρουσία σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, συνέδρια, με προετοιμασία με ειδικές στοχεύσεις συγκεκριμένων διαμορφωτών να ενδιαφερθούν για την ΑΜ-Θ.
 • Δημιουργία εμβληματικών νέων σύγχρονων πόρων τουριστικού ενδιαφέροντος, π.χ. θεματικών πάρκων ή έργων σύγχρονης τέχνης.
 • Δημιουργία – βελτίωση υποδομών.
 • Βελτίωση της εμπειρίας – διαβίωσης στα αστικά μας κέντρα.
 • Ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.
 • Παρουσίαση των πλεονεκτημάτων εγκατάστασης επιχειρήσεων στην ΑΜ-Θ.
 • Υποστήριξη και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού.

Πρέπει παράλληλα να έχουμε υπόψη βασικές αρχές:

 1. Ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί παντού.
 2. Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της στο να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για να είναι επιλογή για τους τουρίστες, είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας.
 3. Οι δημόσιες επενδύσεις για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, και όχι το αντίστροφο.
 4. Η συνεργασία μεταξύ τοπικών και γειτονικών ομάδων και τομέων της οικονομίας, απαραίτητη χωρίς περιορισμούς από όρια περιφερειακών ενοτήτων.

Η απόφαση-τομή του Χρήστου Μέτιου για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Η απόφαση-τομή που έλαβε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ώστε να υποστηρίξει όλα τα παραπάνω, να επιταχύνει και να κάνει αποτελεσματικότερη τη σημαντική επένδυση που έχουν κάνει, Περιφέρεια, λοιποί θεσμικοί, αλλά κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, ήταν να δημιουργήσει τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης του Τουριστικού Προορισμού ΑΜ-Θ ο οποίος:

 • Θα τεθεί υπό τον Αναπτυξιακό Οργανισμό (ευελιξία, οικονομικοί πόροι).
 • Θα έχει μέλη από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τους ιδιωτικούς οικονομικούς εταίρους.
 • Θα έχει επιτροπή ως “δεξαμενή σκέψης και ιδεών” από πολίτες που έχουν τη διάθεση αλλά και ξεχωρίζουν με την εν γένει προσφορά τους.
 • Θα ακολουθήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θα τον διαμορφώσει όπου απαιτείται, θα θέσει τους στόχους, το πρόγραμμα και θα παρακολουθεί το αποτέλεσμα, συγχρόνως θα αναδιαμορφώνει όπου απαιτείται τις δράσεις.

Η απόφαση-τομή του Χρήστου Μέτιου για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Η Περιφέρεια έχει διαθέσει τεράστιους πόρους με σημαντικά αποτελέσματα. Αυτή την επένδυση θα τη συνεχίσει με αποδοτικότερο τρόπο πλέον τα επόμενα χρόνια. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια όχι μόνο ακούει αλλά δίνει αποφασιστικό ρόλο στους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα. Για πρώτη φορά θα διαμορφώνουν την τουριστική πολιτική και τις δράσεις αλλά θα έχουν και το περιθώριο να διορθώσουν αστοχίες.

Αυτή η απόφαση άμεσης συνεργασίας και αποφασιστικού ρόλου που έλαβε ο Χρήστος Μέτιος και ετοιμάζουμε το πλαίσιο εφαρμογής της, είναι που θα αναμορφώσει όλη την τουριστική πολιτική και θα δώσει στη μεγάλη επένδυση που κάνει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, φτερά ανάπτυξης με σύγχρονο, βιώσιμο και αποδοτικότερο τρόπο.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα αναδειχθεούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Για να το πετύχουμε, θέλουμε μαζί μας τον σπουδαιότερο σύμμαχο που μπορούμε να έχουμε, την τοπική κοινωνία.

Η απόφαση-τομή του Χρήστου Μέτιου για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood