Σε ανάρτησή της η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, γράφει για την πρόσφατη επίσκεψη του καταγόμενου και από την Κομοτηνή Πρέσβη, Αθανάσιου Σπύρου στον οικισμό του Θρυλορίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
“Ένα πανέμορφο χωριό περίπου εξακοσίων κατοίκων στη Ροδόπη της βόρειας Ελλάδας, το Θρυλόριο, είναι περισσότερο γνωστό για τη σύνδεσή του με την ελληνική ιστορία του Πόντου. Αυτό που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι ότι το χωριό έχει ονομαστεί προς τιμή του γεννημένου στο Ballarat, Ταγματάρχη George Devine Treloar, ο οποίος κατά την περίοδο 1922-1926, ως Επίτροπος για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών στη βόρεια Ελλάδα, βοήθησε στη διάσωση και επανεγκατάσταση χιλιάδων Χριστιανών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων Ποντίων προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Οι προσπάθειές του για προσφορά τροφής, στέγης, ιατρικής περίθαλψης και εργασίας, βοήθησαν περισσότερους από 108.000 πρόσφυγες. Λέγεται ότι χωρίς την αφοσίωση και την οργάνωσή του, πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες δεν θα είχαν επιβιώσει. Ο Ταγματάρχης George Treloar θεωρείται ως μία από τις ανθρωπιστικές προσωπικότητες της Αυστραλίας με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919 και την επανεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στις δύο χώρες. Βαδίζοντας στα χνάρια του Ταγματάρχη Treloar, αλλά και των δύο γιων του, David και John Treloar, που έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν το Θρυλόριο, ο Πρέσβης Arthur Spyrou επισκέφθηκε το χωριό κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη βόρεια Ελλάδα για να τιμήσει τον Ταγματάρχη Treloar. Στο Θρυλόριο έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο του χωριού κ. Γιώργο Αποστολίδη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων “Η Κερσούντα και το Γαρς” Χρύσα Μαυρίδου, και μέλη της κοινότητας.
Ο Πρέσβης Σπύρου πρόσφερε στο χωριό ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια χειροποίητη ταπετσαρία, ως δώρο – ένα μικρό δείγμα της διαρκούς φιλίας. Στην τοπική εκκλησία θαύμασε τα πολύτιμα κειμήλια του Θρυλορίου και έμαθε για την ιστορία του. Έμαθε για την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων του Θρυλορίου και την τέχνη της καλαθοποιίας στο όμορφο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, το μοναδικό μουσείο του είδους του στην Ελλάδα, από τον ιδρυτή του, κ. Αντώνη Λιάπη”.