Κουρνιαχτός σηκώθηκε τις προηγούμενες μέρες με το σποτ της ΔΕΥΑΚ που παρουσιάζει τα πεπραγμένα της επιχείρησης κατά την περίοδο 2011-2018 και το οποίο δημιούργησε ντόπια εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικού έργου.

Ρωτήσαμε λοιπόν και μάθαμε. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, κατ΄εφαρμογή των οριζομένων από τον ν. 1.069, η ΔΕΥΑΚ δαπανούσε περίπου 10.000 ευρώ κάθε χρόνο για την έκδοση ετήσιου εντύπου με τον απολογισμό του έργου της. Πρακτικά ωστόσο δεν επιτυγχανόταν η διανομή του συνόλου των εντύπων, με συνέπεια μεγάλο μέρος του υλικού να παραμένει στα κουτιά και εν τέλει να…πετιέται. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήρθη η υποχρέωση αυτή της έκδοσης του εντύπου, και το Δ.Σ. της επιχείρησης, με ομόφωνη απόφασή του, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου των εργαζομένων, επέλεξε την παραγωγή ενός βίντεο με το έργο που παρήχθη την τελευταία οκταετία, ενόψει και της ολοκλήρωσης της θητείας της παρούσας διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη. Όπως συνέβαινε και στο έντυπο, έτσι και στο βίντεο, φιλοξενούνται δηλώσεις του Δημάρχου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου. Ακόμη στο βίντεο περιλαμβάνονται δηλώσεις του προσωπικού που σχετίζεται με τα έργα της επιχείρησης, όπως είναι ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και η Γενική Διευθύντρια. Με άλλα λόγια, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα δαπανούνταν 40.000 περίπου ευρώ για την έκδοση του έντυπου υλικού, το Δ.Σ. της επιχείρησης πήγε στην επιλογή του βίντεο με κόστος 3.800 ευρώ.

“Μακάρι κάθε διοίκηση να κατέγραφε τα πεπραγμένα της για να μπορούν οι πολίτες να συγκρίνουν. Όμως το έργο των προηγούμενων διοικήσεων θα έφτανε μόνο το 5% του δικού μας έργου, το υπόλοιπο βίντεο θα ήταν…μαύρο”, σχολιάζει δηκτικά ο κ. Καρασταύρου, ο οποίος επίσης με νόημα επισημαίνει πως νόμιμος εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ είναι ο Πρόεδρός της, καθώς και οτι θεσμικές απαντήσεις φυσικά και μπορούν να δίνονται μέσω των social media – “μέχρι και αρχηγοί κρατών τοποθετούνται επισήμως μέσω twitter”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

3 3
“Κάποιοι φοβούνται τη σύγκριση με το παρελθόν γιατί πολιτεύονται με αυτό, άσχετα αν ήταν οι ίδιοι που το κατέκριναν”, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου.

“Κάποιοι φοβούνται τη σύγκριση με το παρελθόν γιατί πολιτεύονται με αυτό, άσχετα αν ήταν οι ίδιοι που το κατέκριναν”, προσθέτει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, και συμπληρώνει: “Εμείς μαζί με την κοινωνία κοιτάμε μόνο μπροστά για το καλό του τόπου μας”.

  • Την ίδια ώρα η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια, εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με τους ισχυρισμούς του ανυπόγραφου κειμένου που είδε το φως της δημοσιότητας ως “ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων” – μέλη του Σωματείου εξάλλου είναι και τα στελέχη της – και προασπίζει το πραγματικά μεγάλο έργο που επιτεύχθηκε την περίοδο αυτή, τόσο με δηλώσεις στο σχετικό βίντεο, όσο και με σημερινή γραπτή δήλωση του Διευθυντή της κ. Κωνσταντίνου Πελτέκη, ο οποίος μας ενημερώνει και αποσαφηνίζει για τα έργα υδροδότησης της παραλιακής ζώνης και του διυλιστηρίου:

“Η μελέτη του υφιστάμενου ταχυδιυλιστηρίου προβλέπει δυναμικότητα 720 κυβικών μέτρων ανά ώρα, και όχι 2.000 κυβικά μετρά νερού την ώρα. Αποτελείται από έξι κλίνες διύλισης, διαστάσεων 4Χ6 μέτρων η καθεμιά, συμμετρικά διατεταγμένες σε δύο σειρές των τριών, με ανεξάρτητη τροφοδότηση η κάθε σειρά. Η διύλιση του νερού γίνεται σε κλίνες διύλισης βαρύτητας, υψηλής ταχύτητας φόρτισης. Υπάρχουν έξι μονές κλίνες διστρωματικού διυλιστικού μέσου (άμμος πυριτική – χάλικες). Όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος διύλισης και η κλίνη είναι πλέον κορεσμένη, υποβάλλεται σε αυτόματη διαδικασία έκπλυσης με νερό και αέρα.
3b0c458e apantisi pelteki 1Το νέο διυλιστήριο πόσιμου νερού, θα είναι συνολικής δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων ανά ώρα, θα αποτελείται από δύο δοχεία συλλογής χονδρόκοκκων στερεών – αμμοσυλλογής, και από έξι πολυστρωματικά, αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα διύλισης, δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστο, διατεταγμένα σε δύο παράλληλες συστοιχίες. Εντός του χώρου του διυλιστηρίου προβλέπονται θέσεις για την εγκατάσταση δύο επιπλέον φίλτρων διύλισης (ένα σε κάθε συστοιχία), δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μελλοντική ζήτηση νερού των 800 κυβικών μέτρων ανά ώρα.
Οι ανάγκες της πόλης (Κομοτηνή, Ήφαιστος, Κικίδιο, Ιτέα, Υφαντές, Μεσοχώρι, Παραδημή, Μεγάλο Κρανοβούνιο, Μικρό Κρανοβούνιο, Σύμβολα, Καρυδιά, Πάνδροσος, Κάλχας, Τυχηρό, Ιάμπολις, Σιδηράδες, Στυλάριο, Γρατινή, Ροδίτης, Θρυλόριο, και εν μέρει Κόσμιο, Μεγάλο Δουκάτο, Μικρό Δουκάτο, Άγιοι Θεόδωροι), τους καλοκαιρινούς μήνες ανέρχονται στο ύψος των 19.000 κυβικών μέτρων το 24ωρο, δηλαδή 19.000:24 = 792 κυβικά μέτρα ανά ώρα, και όχι σε 1.200 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αναφέρθηκε ότι οι ανάγκες της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν τα 1.200 κυβικά μέτρα την ώρα, όταν η παραγωγή νερού τους καλοκαιρινούς μήνες από τις γεωτρήσεις δεν ξεπερνά τα 800-850 κυβικά την ώρα από 18 γεωτρήσεις. Πως τότε καλύπτεται η υδροδότηση της πόλης, δεδομένης της παραδοχής ότι υπάρχει έλλειμμα παραγωγής κατανάλωσης 400-350 κυβικών μέτρων ωριαίως, δηλαδή ποσότητα σε 24ωρη βάση 9.600-8.400 κυβικά μέτρα;
e9e67d39 apantisi pelteki 2Όταν χρησιμοποιούνται οι γεωτρήσεις για κάλυψη της υδροδότησης, επειδή το νερό είναι εξαιρετικά καθαρό, η δυναμικότητα του υφιστάμενου ταχυδιυλιστηρίου καθώς και του νέου που κατασκευάζεται, αυξάνεται μέχρι του σημείου σχεδόν να διπλασιάζεται. Οι γεωτρήσεις στο υδρευτικό πεδίο της Κομοτηνής ανέρχονται σε 21. Όμως έχουν καταστραφεί οι τρεις και έτσι έχουν απομείνει σε λειτουργία 18. Η άντληση νερού από τις 18 γεωτρήσεις ανέρχεται περίπου σε 1.100 κυβικά μέτρα ανά ώρα και όχι σε 800-850 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Για την υδροδότηση της παραλιακής ζώνης (Φανάρι, Αρωγή, Παραλία Μέσης) η ΔΕΥΑΚ προέβη στην ανόρυξη και αξιοποίηση δύο νέων υδρογεωτρήσεων, εκ των οποίων η μία έχει τεθεί σε λειτουργία και η άλλη βρίσκεται σε λειτουργία αδειοδότησης.
Επίσης κατασκευάστηκε νέος αγωγός ύδρευσης διατομής Φ225 PE/PN12,5 που εκκινεί από το αντλιοστάσιο της Πόρπης και τερματίζει στη δεξαμενή Φαναρίου. Κατασκευάστηκε επιπλέον τροφοδοτικός αγωγός Φ160 PE/PN10 ο οποίος συνδέθηκε στον παλιό τροφοδοτικό αγωγό (αντλιοστάσιο Πόρπης-Φανάρι) και συνδέθηκε με τον υδατόπυργο της Μέσης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε η τροφοδοσία των οικισμών Μέσης, Γλυφάδας, Αρωγής και παραλίας Μέσης, καλύπτοντας υψηλότερη ζήτηση νερού κατά την περίοδο των θερινών μηνών. Με τις παραπάνω επεμβάσεις έχουν επιλυθεί υδρευτικά προβλήματα της παραλιακής ζώνης (Φανάρι, Αρωγή, Παραλία Μέσης) με νέες γεωτρήσεις, νέους τροφοδοτικούς αγωγούς και νέα αντλιοστάσια”.