Σχολιάζοντας ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τα δημοσιεύματα για “συγχωροχάρτι” στα αυθαίρετα, έκανε λόγο για χαρακτηριστικά fake news “από αυτά που μας έχει συνηθίσει ένα μεγάλο μέρος του αντιπολιτευόμενου Τύπου για να εξυπηρετήσει τόσο συμφέροντα της αντιπολίτευσης όσο και οικονομικών παραγόντων που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση και η αποκατάσταση της κανονικότητας”.

“Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική”, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, και εξήγησε:

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση γης, είχαν δημιουργήσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα αυθαίρετης κατασκευής, τόσο κοντά στην Αττική όσο και σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Για να το αντιμετωπίσουμε δημιουργήσαμε τον ν. 4.495, το Παρατηρητήριο Δόμησης που ελέγχει τα αυθαίρετα και τις κατασκευές. Έχει απεξαρτηθεί από την οικοδομική αδειοδότηση, τώρα ξεκίνησε και η ηλεκτρονική εφαρμογή των ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών, για να μην υπάρχει κανένα θέμα αυθαίρετης δόμησης. Έχει μπει ως ορόσημο το 2011, κανένα αυθαίρετο σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας δεν “τακτοποιείται” ή νομιμοποιείται μετά το 2011.

Η αλήθεια για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, απάντηση στα fake news

Επιπλέον το μεγάλο μας θέμα ήταν η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση τόσο του Δασικού Χώρου όσο και της δόμησης. Το νομοσχέδιο που έχουμε δώσει σε διαβούλευση αφορά τη δόμηση σε οικιστικές πυκνώσεις. Με αυτό το νομοσχέδιο:
– εφαρμόζεται 100% ο δασικός χάρτης.
– δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα (σε καταπατητές) και δεν υποτιμάται ή τροποποιείται πουθενά η δασική νομοθεσία.
– δεν επιτρέπεται η εμπορική αξιοποίηση αυθαιρέτων.
– δεν παρεμποδίζεται η δασική νομοθεσία.

Πρώτα απ’ όλα το νομοσχέδιο λέει ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των περιοχών που δήλωσαν οι Δήμοι ως οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να μην υπάρχει καμία αυθαιρεσία και “τακτοποίηση” μικροσυμφερόντων. Δεύτερον, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αναστολή κατεδάφισης ή “τακτοποίηση” σε περιοχές όπως οι Εθνικοί Δρυμοί, οι Υγρότοποι, οι Περιοχές Natura 2000, τα Προστατευτικά και Παραγωγικά Δάση, τα Ρέματα, ο Αιγιαλός, οι περιοχές που έχουν κριθεί Αναδασωτέες μετά από Πυρκαγιά. Όλες αυτές οι περιοχές είναι όλο το περιβαλλοντικό απόθεμα της Ελλάδας αλλά και η ανάγκη ασφάλειας που χρειαζόμαστε για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Δεν μπαίνουν σε διαδικασία “τακτοποίησης” ή παραμονής αυθαιρέτων. Μετά το ορόσημο του Νοεμβρίου του 2019 προχωράει η διαδικασία των άμεσων κατεδαφίσεων. Υπάρχει το Μητρώο Μηχανικών Δόμησης, που γίνονται αυτόματα ελεγκτές για το δημόσιο συμφέρον, αλλά και δειγματοληπτικός έλεγχος ακόμη και στα αυθαίρετα που τακτοποιούνται ώστε να μην υπάρχει παράβαση των κανόνων.

Για άλλες περιοχές προβλέπεται η εφαρμογή του δασικού ισοζυγίου και του δασικού προστίμου: όσοι έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία σε περιοχές πλην των ανωτέρω, όπου δεν υπάρχει κρίσιμο δασικό ή περιβαλλοντικό απόθεμα, μπορούν να μπουν στη διαδικασία αναστολής κατεδάφισης καταβάλλοντας πρόστιμο που δίνει δυνατότητα να δημιουργήσουμε ίδιο δασικό κεφάλαιο ή και περισσότερο (καλύπτοντας και το κόστος του δάσους και την αξία αναδάσωσης, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ίση και πολλές φορές πολλαπλάσια αποκατάσταση του δασικού κεφαλαίου στη χώρα. Αυτή είναι η έννοια του Συντάγματος, η έννοια της προστασίας του δάσους. Αυτό θα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα, όπως στην κύρια και μοναδική κατοικία (εκεί, εφόσον δεν είναι στις προστατευόμενες περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, δίνεται δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο και εκατό δόσεις).

Άρα δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας, διακόπτεται απολύτως η αυθαίρετη δόμηση (και με το εργαλείο της παρακολούθησης από δορυφορικά συστήματα οποιασδήποτε τροποποίησης και άμεσης εντολής κατεδάφισης), ενισχύονται οι προϋπολογισμοί για κατεδαφίσεις. Δημιουργούνται δύο ακόμη νομικά εργαλεία για να μην υπάρχουν “παραθυράκια”»: ακόμη κι αν τροποποιηθεί ή μετακινηθεί το αυθαίρετο (για τροχόσπιτα ή άλλες μετακινούμενες κατασκευές), το πρωτόκολλο κατεδάφισης εξακολουθεί να ισχύει, και υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τους Επιθεωρητές Δόμησης όταν “αυτοκατεδαφίζει” ο ιδιοκτήτης για να γλιτώσει το πρόστιμο.

Θέλουμε και θα πετύχουμε το 2018 όλοι οι δασικοί χάρτες να έχουν ολοκληρωθεί και αναρτηθεί, είτε να εκπονούνται. Υπογράφηκε ένα μεγάλο τμήμα δασικών χαρτών, περίπου 9% της χώρας, φτάσαμε στο 40% και κάτι. Έχουν ανατεθεί όλες οι μελέτες του Κτηματολογίου και όλοι οι Δασικοί Χάρτες που υπολείπονται. Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ έχει ολοκληρώσει την οριοθέτηση του αιγιαλού. Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες και Αιγιαλός δημιουργούν ένα απόλυτα ξεκάθαρο περιβάλλον ώστε να μην υπάρχει καμία παράβαση. Τα Παρατηρητήρια Δόμησης είναι πλέον ενεργά, με δορυφορικά συστήματα, υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και κανονικότητα. Πολίτες, επιχειρηματίες, Δήμοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όλοι μπορούν στο διαδίκτυο να βρουν την πληροφορία, χωρίς καμία κρυφή σελίδα, κανένα “παραθυράκι” για επιτήδειο”.