Στις 17 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των επιμελητηρίων ΑΜ-Θ, χαρακτηρίζουν με ανακοίνωσή τους «φωτεινό παράδειγμα» και «καλή πρακτική», την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «να καταρτίσει και να προκηρύξει ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων της πληττόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης, με απλά και ευέλικτα κριτήρια από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020». Σημ: Το εν λόγω πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει τους αυτοαπασχολούμενους…

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, παρουσιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπό τη μορφή μη επιστρεπτέας, αφορολόγητης επιχορήγησης, στο οποίο – μεταξύ άλλων – συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με μέχρι και πέντε εργαζομένους που αποτελούν τουλάχιστον το 80% της επιχειρηματικότητας της ΑΜ-Θ. Σημ: Βρείτε τη σημαντική διαφορά μεταξύ του «φωτεινού παραδείγματος» του προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ…

Επίσης, με σαφήνεια ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, δύο φορές υπογραμμίζει: «Όποια ειδικά προβλήματα παρουσιαστούν, θα καταγράφονται, για να επιλυθούν από τον ΔΕΣΜΟ και της Διαχειριστική Υπηρεσία».

Να σημειωθεί, ακόμη, δε, ότι και στα δύο προγράμματα, δεδομένου ότι αξιοποιούνται ευρωπαϊκοί πόροι (ΕΣΠΑ), προβλέπεται για τους ενδιαφερομένους η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας/ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για την είσπραξη των χρημάτων, είτε η προσκόμιση βεβαίωσης οφειλών προκειμένου η επιχορήγησή τους να καλύψει αυτομάτως μέρος των οφειλών τους.

Έκτοτε ακολουθεί «βροχή» από σχόλια στα social media, δηλώσεις και ανακοινώσεις, τόσο του κ. Τοψίδη όσο και ανθρώπων της αγοράς που διατηρούν στενές σχέσεις με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης, εξαπολύοντας ύβρεις, ειρωνείες, ακόμη και συκοφαντίες θα μπορούσε να πει κανείς, μέχρι και…σούπερ-ντούπερ αστοχίες, όπως το αίτημα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Μέτιου, και οι επιχειρήσεις που…δεν απασχολούν εργαζόμενους, μολονότι αυτές κυρίως αφορά το πρόγραμμα!

Παρά ταύτα, η αποδοχή του προγράμματος φαίνεται να είναι ευρύτατη από τους αυτοαπασχολούμενους και τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες.

Ωστόσο, ο κ. Τοψίδης, που αρέσκεται να δημιουργεί εντυπώσεις, τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά, ζητά να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Και, προφανώς εύλογα, ο κ. Μέτιος, απαντά:

“Τρεις εβδομάδες τώρα έχετε πει ένα κάρο ψέματα, μας βρίζετε, και έρχεστε σήμερα και ζητάτε να συζητήσουμε το πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε με τέτοιες συνθήκες. Δεν συζητώ με υβριστές. Δεν δεχόμαστε να συζητηθεί το θέμα, και σας καλώ να συνεχίσετε να κάνετε τα μόνα πράγματα που ξέρετε: να βγάζετε ανακοινώσεις, να λέτε ψέματα και να βρίζετε”.

Και υπενθυμίζει στον κ. Τοψίδη, τα εξής:

“Στις 17/9 σε ανακοίνωση των επιμελητηρίων αναφέρετε ως φωτεινό παράδειγμα το πρόγραμμα Τζιτζικώστα. Αλήθεια επιμένετε και σήμερα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα;

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος:

  • Επιμελητήρια σε facebook, συνεντεύξεις, κλπ: «Ντροπή, κοροϊδία, πιόνια, ελεημοσύνη».
  • 9/10 Ανακοίνωση Τοψίδη-Περιφερειακής Σύνθεσης: «Καιροσκοπισμός, προχειρότητα, ανικανότητα».
  • 9/10 Πολυμέρου: «Ποιος δουλεύει ποιον; Ανέκδοτο. Μην μας κοροϊδεύετε».
  • 23/10 Ανακοίνωση Τοψίδη-Περιφερειακής Σύνθεσης: «Φαρισαϊσμός, ανικανότητα, μισθοφόροι, μεταγραφές, παταγώδης αποτυχία».
  • 9/10 Η κ. Βίβιαν Κουρμπανιάν μου έστειλε επιστολή, κι ενώ κάνει κριτική για το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε, ζητάει να συμπεριλάβουμε και τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους! Και παραμένει αυτή η κυρία, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης! Τι τους βάζετε και γράφουν τους ανθρώπους σας;”.