“Το μάθημα-αντικείμενο «Αγωγή Υγείας» να μπει ως αυτόνομο μάθημα σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας”, προτείνει με ανοιχτή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου.

Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υπουργέ. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Υγείας και  Παιδείας. Σας συγχαίρουμε επίσης για την αποφασιστικότητά σας να αρχίσετε την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων. Θα σταθούμε σε μία από αυτές, καταθέτοντας αντίστοιχη επικουρική πρόταση. Αναφερόμαστε στην πλήρη εφαρμογή του από ετών ψηφισθέντα αλλά ελλιπώς έως σήμερα εφαρμοσθέντα, αντικαπνιστικού νόμου. Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία για την ορθότητα της απόφασής σας. Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, και οι βλαβερές και πολύπλευρες συνέπειές του, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν. Ο ένας άξονας των δράσεων πρέπει να είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και να πάψουμε να αποτελούμε τη θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης (και όχι μόνο). Ο άλλος άξονας όμως στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε, είναι η πρόληψη. Να ελαττώσουμε τη συχνότητα (έως μηδενισμού) των νέων (κάθε χρόνο) καπνιστών. Επίσης, να συμβάλουμε στη διακοπή του καπνίσματος από τους ήδη καπνιστές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αλλαγή της νοοτροπίας και της παιδείας των Ελλήνων. Η παιδεία και η νοοτροπία όμως, σε όλα τα θέματα, χτίζεται και αναπτύσσεται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε και εκεί κατευθύνεται η πρότασή μας. Η αλλαγή της στάσης και συμπεριφοράς των Ελλήνων σε θέματα υγείας, μπορεί να γίνει, αν αυτά τα θέματα τα διδαχθούν τα σημερινά παιδιά (αυριανοί ενήλικες) στο σχολείο.

Θα πρέπει το μάθημα-αντικείμενο «Αγωγή Υγείας» να μπει ως αυτόνομο μάθημα σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Με σύγχρονους και βιωματικούς τρόπους διδασκαλίας, να περάσει αυτή η νέα στάση ζωής και η διαπαιδαγώγηση σε θέματα όπως κάπνισμα και εξαρτισιογόνες ουσίες, διατροφή (είμαστε από τους πιο παχύσαρκους στην Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται), αγωγή κολυμβητή (πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο σε πνιγμούς), AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κ.ά. Γενικά, εμπέδωση και εφαρμογή στην πράξη, όταν τα σημερινά παιδιά θα ενηλικιωθούν, της έννοιας της πρόληψης, η οποία είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία, σύμφωνα και με την Ιπποκρατική ρήση. Σας ενημερώνουμε ότι από το 2008, ως Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών βορείου Έβρου, και το 2009 ως Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, ζητήσαμε από τους τότε Υπουργούς Παιδείας (κ.κ. Στυλιανίδη και Σπηλιωτόπουλο), να εισαχθεί η Αγωγή Υγείας στα σχολεία (σας επισυνάπτουμε τα σχετικά έγγραφα). Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Το (τότε) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, παρά τη θετική εισήγηση της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας, αποφάσισε ότι «η πρόταση είναι καλή αλλά καλύτερα να το δούμε σε μία μελλοντική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος»! Οι γνωστές ελληνικές καλένδες! 

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υπουργέ. Αποφασίστε να ενταχθεί η διδασκαλία του μαθήματος-αντικειμένου «Αγωγή Υγείας», ως αυτόνομου μαθήματος, σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με την υποχρεωτική διδασκαλία Πρώτων Βοηθειών στα μεγαλύτερα παιδιά, και ιδίως της ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), η οποία διδάσκεται σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Τα αποτελέσματα θα έρθουν μετά από κάποια χρόνια, αλλά θα είναι μακροπρόθεσμα. Μαζί με τα κατασταλτικά μέτρα, τα οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, πρέπει να επενδύσουμε και στην Πρόληψη, και η παραπάνω πρόταση αποτελεί μία συμβολή σε αυτόν τον αγώνα. Σας ευχόμαστε δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, για το καλό της Πατρίδας μας”.