Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές ότι το απόγευμα της 9ης Αυγούστου 2019 δηλώθηκαν από τις κτηνιατρικές αρχές της Βουλγαρίας κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης Χοίρων σε δύο αγριόχοιρους που είχαν εντοπισθεί νεκροί στην επαρχία Smolian (χωριό Zmeitsa), σε απόσταση 13 χιλιομέτρων περίπου από τα ελληνικά σύνορα.

Λόγω της μικρής πλέον απόστασης εστιών της νόσου από τα ελληνικά σύνορα, καλούνται οι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία, για την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων που αναφέρονται στην υπ. αριθμ. 1795/182966/19-07-2019 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ.

Ειδικότερα για τις Π.Ε. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνεται η αναγκαιότητα εντατικής επαγρύπνησης με αυξημένη επιτήρηση της νόσου (ορισμός ζωνών αυξημένης επιτήρησης σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα), συμπεριλαμβανομένων της καταγραφής και κλινικής εξέτασης των χοίρων όλων των εκμεταλλεύσεων, τον έλεγχο περί υποχρεωτικής διαμονής των χοίρων εντός περιφραγμένων εκμεταλλεύσεων και τήρησης μέτρων βιοασφάλειας, τον κλινικό έλεγχο των ζώων πριν από οιαδήποτε μετακίνηση, την ενημέρωση κυνηγών και χοιροτρόφων, την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά των ζώων κ.α.

πηγή: dasarxeio.com

Υπενθυμίζεται οτι: