Γρατινή: Το νεροχελίδονο που φώλιασε σε φρεσκοοργωμένο χωράφι και ο αγρότης «φύλακας – άγγελός» του

Ο κ. Βαγγέλης Λαπάνης προσάρμοσε τις εργασίες του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην ενοχλήσει καθόλου τον «μουσαφίρη» του
neroxelidono1

Στο χωριό Γρατινή, βορειοανατολικά της Κομοτηνής, ένα Νεροχελίδονο επέλεξε ως ιδανικό μέρος για να φωλιάσει ένα φρεσκοοργωμένο χωράφι με βαμβάκι. Το ιδιαίτερο αυτό πουλί, που μόνο κατ’ όνομα έχει σχέση με τα χελιδόνια, προτιμά συνήθως ξεραμένα λασποτόπια σε υγρότοπους για να κλωσήσει τα αβγά του. Ο κ. Βαγγέλης Λαπάνης, αγρότης, που θαυμάζει τα πουλιά, προσάρμοσε τις εργασίες του κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην ενοχλήσει καθόλου τον (τυχερό, όπως αποδείχτηκε τελικά) «μουσαφίρη» του!

Την παραπάνω όμορφη ιστορία μας μεταφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η οποία τονίζει στο σχετικό μήνυμά της ότι «ο σεβασμός κι η προσοχή του αγρότη είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την αρμονική συνύπαρξη των καλλιεργητικών δραστηριοτήτων με την άγρια ζωή και ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται τη γη επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ανθρώπου».

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Λαπάνη και σε κάθε αγρότη που αποδεικνύει έμπρακτα πως οι παραγωγοί είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος!», επισημαίνει η Ορνιθολογική.

Το Νεροχελίδονο μπορεί να μοιάζει με ένα μεγάλο καφέ χελιδόνι, αφού πετάει γρήγορα κυνηγώντας έντομα και έχει διχαλωτή ουρά, αλλά ουδεμία συγγένεια έχει με τα χελιδόνια. Στην πραγματικότητα ανήκει στα χαραδριόμορφα πουλιά, συγγενεύει δηλαδή περισσότερο με τα γλαρόνια, τους χαραδριούς και τους γλάρους. Είναι μεταναστευτικό είδος και έρχεται στην Ελλάδα κάθε άνοιξη από την Αφρική για να φωλιάσει σε λίγες τοποθεσίες της χώρας, πάντα μέσα ή πολύ κοντά σε υγρότοπους.

Γρατινή: Το νεροχελίδονο που φώλιασε σε φρεσκοοργωμένο χωράφι και ο αγρότης «φύλακας - άγγελός» του

Η φωλιά του είναι μια απλή κοιλότητα του εδάφους, όπου εκεί αφήνει τα καλά καμουφλαρισμένα αβγά του. Καθώς αυτές οι φωλιές είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένες, μία από τις κυριότερες απειλές για το είδος είναι η εσκεμμένη ή μη καταστροφή τους από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και οικόσιτα ζώα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ορνιθολογικής, περίπου 800 ζευγάρια Νεροχελίδονων φωλιάζουν στην Ελλάδα και ο αριθμός αυτός μειώνεται ⬇️ συνεχώς.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood