Γνώστης της ιστορίας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Θράκης, ο Π. Θεοδωρικάκος

"Νοιώθω ότι είμαι πολίτης αυτού του τόπου. Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νοιώθει ότι είναι πολίτης της Θράκης".
IMG_0500
“Νοιώθω ότι είμαι πολίτης αυτού του τόπου. Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νοιώθει ότι είναι πολίτης της Θράκης”, δήλωσε από την Κομοτηνή όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία οτι η Θράκη ήταν, είναι και θα είναι ελληνική, καθώς και οτι αποτελεί αρχή και σύνορο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Όπως έχει διαμηνύσει και ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε στη Θράκη ούτε στο Αιγαίο. Και το ισχυρότερο διαχρονικό όπλο μας είναι η ενότητα του ελληνικού λαού”, τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε με έμφαση:Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας εφαρμόζεται στην πράξη. Επιδίωξή μας είναι η σταθερή βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο των πολιτών της Θράκης”.
Αναδράμοντας στα ιστορικά γεγονότα, και εξαίροντας τις προσωπικότητες του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Χαρίσιου Βαμβακά, επεσήμανε:
“Η Θράκη ενσωματώθηκε στην Ελλάδα ύστερα από 559 χρόνια δουλείας στους Οθωμανούς και έξι χρόνια στους Βούλγαρους. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν τα πάνδεινα. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εξισλαμίστηκαν βιαίως, εκπατρίστηκαν, εκτελέστηκαν ή πουλήθηκαν ως δούλοι. Η άνοιξη όμως για τη Θράκη ξημέρωσε οριστικά το Μάιο του 1920″.
Μιλώντας, δε, για το παρόν και το μέλλον του τόπου, υπογράμμισε τις αναπτυξιακές δυνατότητές του στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού και της βιομηχανίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ και να έχουν σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή πνοή σε αυτήν την πανέμορφη γωνιά ελληνικής γης”.
Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων του χάρισε ένα ιστορικό λεύκωμα της περιοχής με τον κ. Θεοδωρικάκο να υπογραμμίζει “τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η εκκλησία της Ελλάδος, τον ρόλο που έχουν οι Μητροπόλεις εδώ στη Θράκη, που επιτελούν ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο και συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στην ενότητα των Ελλήνων πολιτών”.
Γνώστης της ιστορίας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Θράκης, ο Π. ΘεοδωρικάκοςΟλόκληρη η ομιλία του Υπουργού:
«Σεβασμιώτατoι, Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, Σεβαστοί πατέρες, Πολίτες της Θράκης, αγαπητοί μου συμπατριώτες.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, με τη Μητέρα Ελλάδα.
Κάθε γωνιά της Θράκης αναβλύζει ελληνική ιστορία, γιατί σε κάθε γωνιά της Θράκης είναι παρούσα η Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας.
Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή ολόκληρης της Ευρώπης.
Κυρίες και κύριοι.
Η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα· όλες οι πόλεις και τα  χωριά της Θράκης μας απελευθερώθηκαν ύστερα από ιστορικές μάχες που κέρδισε ο ελληνικός στρατός και ολόκληρος ο ελληνισμός. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν την ενσωμάτωσή της Θράκης στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας μια ιστορική πραγματικότητα. Γιατί η Θράκη από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν και είναι ελληνική. Το μαρτυρούν ο Ηρόδοτος, τα ιστορικά της μνημεία, τα βυζαντινά χρυσόβουλα, οι αγώνες και το αίμα που έδωσαν οι κάτοικοί της για να κρατήσουν ζωντανό και να μεγαλώσουν το δέντρο του ελληνισμού.
Οι νικήτριες Δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναγνώρισαν τα δίκαια του ελληνισμού και την πληθυσμιακή και κοινωνικο-οικονομική του υπεροχή. Αναγνώρισαν τις θυσίες σε αίμα του ελληνικού στρατού που πολέμησε στο ίδιο χαράκωμα με τους Συμμάχους. Πολλοί από εμάς, δε, έχουμε προγόνους που πολέμησαν για να ελευθερωθεί η ιερή γη της Θράκης.
Συμπατριώτες μου.
Η Θράκη ενσωματώθηκε στην Ελλάδα ύστερα από 559 χρόνια δουλείας στους Οθωμανούς και έξι χρόνια στους Βούλγαρους. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν τα πάνδεινα. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εξισλαμίστηκαν βιαίως, εκπατρίστηκαν, εκτελέστηκαν ή πουλήθηκαν ως δούλοι. Η άνοιξη όμως για τη Θράκη ξημέρωσε οριστικά το Μάιο του 1920.
Αναμφίβολα δύο προσωπικότητες έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην ένωση της Θράκης με την Ελλάδα. Ο τότε πρωθυπουργός και ηγέτης της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος, του οποίου η προσωπικότητα, το όραμα και η διπλωματική ικανότητα έπαιξαν κρίσιμο ρόλο, και ο Χαρίσιος Βαμβακάς, δικηγόρος, βουλευτής στην οθωμανική βουλή και μετέπειτα γερουσιαστής και δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σεβασμιότατε, Κυρίες και κύριοι.
Από όσα έχει ζήσει η Θράκη στη μακραίωνη ιστορία της – και πριν και μετά την απελευθέρωσή της το 1920 – αντλούμε διδάγματα για το σύνολο του ελληνισμού. Το ισχυρότερο: Ο ελληνισμός μόνο ενωμένος μπορεί να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προβάλουν στον ορίζοντα, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που έχει η χώρα μας.
Σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα, η πατρίδα μας συνεχίζει να βιώνει απειλές και προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας. Από τη Θράκη στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα: Με αποφασιστικότητα! Δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας! Όπως έχει διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη ούτε στο Αιγαίο. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο πάντοτε. Και το ισχυρότερο διαχρονικό όπλο μας είναι η ενότητα του ελληνικού λαού.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές ανάμεσα σε Έλληνες. Ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ζούμε. Το αποδείξαμε τις τελευταίες εβδομάδες και στην αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Με σχέδιο, ενότητα κι αλληλεγγύη, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Και όπως όλοι μαζί, από τη Θράκη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, πετύχαμε να γίνουμε θετικό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο, στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης, έτσι οφείλουμε και τώρα να αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία, καθώς και την ακολουθούμενη
οικονομική κρίση.
Θρακιώτισσες και Θρακιώτες.
Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας εφαρμόζεται στην πράξη. Επιδίωξή μας είναι η σταθερή βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο των πολιτών της Θράκης.
Αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση που κατέχει η Θράκη, μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο ευρύτερης διεθνούς αναφοράς. Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε πλεονέκτημα που διαθέτει για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας.
Ασφαλώς η Θράκη μας μπορεί να προσφέρει και να κερδίσει περισσότερα στην οικονομία μέσω της ενδυνάμωσης του πολιτιστικού, του ιστορικού, του θρησκευτικού και του φυσιολατρικού τουρισμού. Αυτός ο τόπος έχει μοναδικούς θησαυρούς, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες ολόκληρο τον χρόνο.
Ασφαλώς φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό μας και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους της δουλειάς και της υγιούς επιχειρηματικότητας, όλους τους νοικοκύρηδες, σίγουρα την επόμενη, μπορούμε να επιτύχουμε μια πολύ δυναμική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.
Ξεχωριστό ρόλο στην ανάπτυξη, έχει η Αυτοδιοίκηση, την οποία στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να γίνουν πράξη σημαντικά έργα υποδομής.
Η Θράκη παράλληλα πρέπει να αποτελέσει και έναν τόπο ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας.
Στόχος μας η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, και κυρίως η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ και να έχουν σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή πνοή σε αυτήν την πανέμορφη γωνιά ελληνικής γης.
Κυρίες και κύριοι.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει: «Η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού». Έχουμε πάντα αυτά τα λόγια στη σκέψη μας και στην ψυχή μας. Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση θα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτόν εδώ τον τόπο και όλους εσάς, τις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες που κρατάτε ψηλά την ελληνική σημαία.
Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε μπροστά!
Ζήτω η Θράκη μας, ζήτω η Ελλάδα!».
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood