Γλυκονέρι Κομοτηνής | Αμερικανοί καθηγητές γνώρισαν τους Σαρακατσάνους της Θράκης

Καθηγητές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών επισκέφθηκαν τον Μουσειακό Παραδοσιακό Οικισμό Σαρακατσάνων στο Γλυκονέρι Κομοτηνής.
received_1005645024135482

Η ομάδα των επισκεπτών αποτελείτο από τον  πρόεδρο  του διοικητικού συμβουλίου της σχολής, Loomis T. William, τον εκτελεστικό διευθυντή, Γεώργιο Ορφανάκο, και δεκαοκτώ ακόμα μέλη.

Τους συνόδευαν, ο πρόεδρος  του διοικητικού συμβουλίου της Γενναδείου Σχολής Αθηνών, Ανδρέας Ζομπανάκης, η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, και δέκα ακόμη μέλη της ιστορικής σχολής της Κωνσταντινούπολης, που είναι μέλη και της  Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

Με την άφιξή τους εντυπωσιάστηκαν από την εικόνα που αντίκρισαν στον οικισμό, καθώς δεν γνώριζαν σχετικά με τους Σαρακατσάνους. Η έκπληξή τους έγινε ακόμη πιο μεγάλη όταν μπήκαν σε ένα καλύβι και το είδαν στρωμένο όπως ακριβώς ήταν όταν οι πρόγονοι των Σαρακατσαναίων διαβιούσαν στα καλύβια.

Γλυκονέρι Κομοτηνής | Αμερικανοί καθηγητές γνώρισαν τους Σαρακατσάνους της Θράκης

Ακολούθησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων, Γιώργο Νάκο. Χρέη διερμηνέα εκτέλεσε το μέλος του συλλόγου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Νάγια Δαλακούρα.

Εν συνεχεία παρατέθηκε γεύμα με σαρακατσάνικα φαγητά και εδέσματα: στριφτόπιτα, λαχανόπιτα με ρύζι και τυρί, κουλουρόπιτα, αρνί στη γάστρα, αρνί στον φούρνο, ψημένα στον οικισμό ο οποίος διαθέτει ξυλόφουρνο. Εξυπακούεται πως το μενού συμπεριλάμβανε και παραδοσιακό τσίπουρο. Και βέβαια, στο “λουκούλλειο” τραπέζι πήραν θέση και γλυκά, τηγανίτες με ζάχαρη/μέλι, τις οποίες λάτρεψαν οι ξένοι συνδαιτυμόνες καθώς δοκίμασαν το γλυκό αυτό για πρώτη φορά, και τέλος σερβιρίστηκε κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με σαρακατσάνικους χορούς.

Γλυκονέρι Κομοτηνής | Αμερικανοί καθηγητές γνώρισαν τους Σαρακατσάνους της Θράκης Γλυκονέρι Κομοτηνής | Αμερικανοί καθηγητές γνώρισαν τους Σαρακατσάνους της Θράκης Γλυκονέρι Κομοτηνής | Αμερικανοί καθηγητές γνώρισαν τους Σαρακατσάνους της Θράκης

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood