Γκάγκα: “Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού το φθινόπωρο”

Εντείνεται η ανησυχία στους επιστήμονες για το νέο στέλεχος κορωνοϊού με την ονομασία "Eris" που εντοπίστηκε και εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Ασία.
gkagka-780x410

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε στην ΕΡΤ ότι “θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως ο κορωνοϊός είναι ακόμα ανάμεσά μας, χωρίς ωστόσο τα μεγέθη να είναι ανησυχητικά”.

Η κ. Γκάγκα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για τη γρίπη. “Περιμένουμε όλες τις οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”, σημείωσε.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα των δειγμάτων για SARS-CoV-2 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν αύξηση.

Το 11% των κρουσμάτων οφείλεται στη νέα υποπαραλλαγή “Eris” και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 41, όλα από την Κρήτη – αναμένονται αποτελέσματα και από άλλες περιοχές.

Αναλυτικά η έκθεση

Ιός SARS-CoV-2–λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=469) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=8) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18. Καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (77%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (11%) και την EG.5.1 (11%). Όσον αφορά στη νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον EG.5.1 που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής: α) δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, β) στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα, γ) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 41 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31/5 έως και 27/7, δ) από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης το 94% αφορούσε σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Εξάλλου, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood