Γιατί τα σκυλάκια μυρίζουν τη πίσω όψη τους;

Γιατί τα σκυλάκια μυρίζουν τη πίσω όψη τους;
Screenshot_1367

Γιατί τα σκυλάκια μυρίζουν τη πίσω όψη τους;

Από τη στιγμή που δύο σκυλάκια έρχονται σε επαφή, μυρίζουν το ένα τη πίσω όψη του άλλου. Θα λέγαμε πως είναι κάτι σαν τη χειραψία των ανθρώπων, αλλά με πολλά κρυμμένα μυστικά! Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που τα σκυλάκια το κάνουν αυτό, και τι μπορεί να μας αποκαλύψει για τα κατοικίδια μας;

Η ικανότητα του σκύλου να μυρίζει

Το οσφρητικό σύστημα του σκύλου είναι περίπλοκο και αναπτυγμένο, καθιστώντας την όσφρησή του μακράν πιο εξελιγμένη σε σχέση με αυτή του ανθρώπου. Οι άνθρωποι έχουμε περίπου πέντε εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη μας, ενώ τα σκυλάκια τριακόσια εκατομμύρια! Χάρη στον μεγάλο αριθμό υποδοχών που έχουν στη μύτη τους, είναι ικανά να μυρίζουν μυρωδιές σε τόσο μακρινές αποστάσεις και ύψη, που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε. Αυτή κι αν είναι «μύτη»! Η πιο συνηθισμένη εικόνα συμπεριφοράς των σκύλων μας είναι αυτή με κατεβασμένο κεφάλι στο έδαφος για να μυρίζουν τα πάντα στο διάβα τους. Φανταστείτε μια μύτη που είναι 24 ώρες το 24ωρο εμπλουτισμένη με μυρωδιές από παντού. Πως να καθίσεις σε ησυχία!

Οι δύο κυριότεροι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μυρίζουν τα πάντα, είναι:

  • Διασκέδαση:

Το ρουθούνισμα πραγμάτων, στοιχείων της φύσης, και τροφών, είναι μια διασκεδαστική συνήθεια των σκύλων. Κάτι σαν χόμπι θα μπορούσαμε να πούμε.

  • Ενημέρωση:

Οι τετράποδοι φίλοι μας χρησιμοποιούν την ευαίσθητη μυτούλα τους για να μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον, τους ανθρώπους και άλλα σκυλάκια.

Γιατί τα σκυλάκια μυρίζουν τη πίσω όψη τους;Το ρουθούνισμα της πίσω όψης

Η συνήθεια των σκύλων να μυρίζουν τη πίσω όψη τους δεν είναι μόνο ένα είδος χαιρετισμού, αλλά σημαίνει πολλά περισσότερα. Κάθε ζώο έχει την προσωπική του μυρωδιά-«σφραγίδα» και προδίδει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία και τα χαρακτηριστικά του. Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται μόνο μια ιδέα της προσωπικής μυρωδιάς κάποιου, ενώ τα σκυλιά δέχονται έναν τεράστιο αριθμό στοιχείων διαμέσου της μυτούλας τους. Δύο είναι οι περιοχές του σώματος των σκύλων που αναδύουν την πιο χαρακτηριστική οσμή: τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός. Το σκυλάκι μπορεί να μάθει τις εξής πληροφορίες:

  • Το φύλο του ζώου (αρσενικό ή θηλυκό).
  • Τη διατροφή.
  • Την ιδιοσυγκρασία του.
  • Το προφίλ αναπαραγωγής.
  • Την κατάσταση της υγείας του ζώου.
  • Αν έχουν ξαναγνωριστεί στο παρελθόν.

Οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τη συνήθεια να μυρίζουν τη γεννητική περιοχή και των ανθρώπων, κάτι που θεωρούμε λίγο ντροπιαστικό. Όμως πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά από μεριάς τους, για να μας γνωρίσουν καλύτερα. Για λόγους σεβασμού σταματάμε αυτή τη συμπεριφορά σε ξένους ανθρώπους.

Γιατί τα σκυλάκια μυρίζουν τη πίσω όψη τους;Βλάπτει την υγεία του κατοικίδιου μου να μυρίζει τα σκυλιά;

Κατά τη διάρκεια της βόλτας με το κατοικίδιό μας δεν μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα το σκυλάκι να μυρίζει άλλα σκυλιά. Αν πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής, κοινωνικοποίησης και επιτήρησης από τα αφεντικά τους, δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον υπάρχει ανοχή και από την άλλη μεριά. Συνήθως οι περισσότεροι από μας φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πυροδοτήσει διενέξεις μεταξύ τους, ωστόσο μάλλον ισχύει το αντίθετο. Η μυρωδιά φέρνει πιο κοντά τα σκυλάκια και δεν υπάρχουν καυγάδες. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς μερικές ράτσες σκύλων θέλουν την ησυχία τους. Αν το σκυλάκι μας το παρακάνει και εκνευρίζει το άλλο, παρεμβαίνουμε και το απομακρύνουμε. Οφείλουμε να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος, να είμαστε σε επιφυλακή και να σεβόμαστε τα φιλαράκια μας. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο ασφαλές τα κατοικίδια να παίζουν μεταξύ τους σε δυάδες. Αντίθετα ο συνωστισμός στον ίδιο χώρο μπορεί να φέρει μπελάδες. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τον νου μας στο σκυλάκι μας και παρεμβαίνουμε αν χρειαστεί.

Κλείνοντας, τα σκυλάκια δεν μπορούν να κάνουν χειραψία, έχουν όμως τον δικό τους τρόπο για να χαιρετιούνται και να μαθαίνουν πληροφορίες. Η χαρακτηριστική κίνηση του να μυρίζουν τη πίσω όψη τους είναι πολλά περισσότερα από μια περίεργη συμπεριφορά. Καλό είναι να μην διακόπτουμε αυτή τη κίνηση του σκύλου μας, παρά μόνο αν υπάρχει ενόχληση από την άλλη πλευρά.

Το παραπάνω άρθρο είναι επιμέλεια της ομάδας του Allaboutpets.gr! Ευχαριστούμε το Inkomotini.news για την συνεργασία.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood