Γιατί προσφεύγουν στο ΣτΕ δεκατέσσερις Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών

Φόβοι για μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων | Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των κομμάτων.
Screenshot_832
  • Οι 14 φορείς προτείνουν μεγαλύτερη εποπτεία των ΒΙ.ΠΕ. από την Πολιτεία και εξηγούν τους λόγους προσφυγής 150 επιχειρήσεων στα δικαστήρια κατά του Ν. 4.982/2022 και των νέων Κανονισμών Λειτουργίας.

Τους λόγους οι οποίοι ανάγκασαν περισσότερες από 150 επιχειρήσεις να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα Δικαστήρια κατά του νέου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, εξηγούν με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τους προέδρους των κομμάτων, δεκατρείς Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Ταυτόχρονα, ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με τους προέδρους των κομμάτων, “προκειμένου μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις να υπάρξει μεγαλύτερη εποπτεία από την Πολιτεία και πιο ορθολογική ανάπτυξη στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα”, όπως σημειώνουν.

Φόβοι για μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

Οι συνυπογράφοντες Φορείς επισημαίνουν ότι “ο συγκεκριμένος νόμος 4.982/2022 καταλύει πλήρως την έννοια της δημοκρατίας, προσβάλλει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας, και το πιο σημαντικό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, εφόσον οι επιχειρήσεις των ΒΙ.ΠΕ. μετατραπούν σταδιακά σε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, λόγω κατακόρυφης και μη προβλέψιμης αύξησης του λειτουργικού κόστους τους”. Αναφερόμενοι στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. που απορρέουν από τον ίδιο νόμο, υπενθυμίζουν ότι προήλθαν από μια πλήρως αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία που δεν αναγνωρίζουν και η οποία “δεν νοείται σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία”. Αποτέλεσμα αυτής, υπογραμμίζουν, ήταν η κατάργηση του δικαιώματος βέτο των επιχειρήσεων.

“Δεν έχουμε κανέναν λόγο για τις επενδύσεις, όμως τις πληρώνουμε…”

Για τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ΒΙ.ΠΕ., είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είτε μέσω άλλων πόρων, διευκρινίζουν ότι “οι όποιες επενδύσεις ανέκαθεν πληρώνονταν και συνεχίζουν να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό είναι αδιανόητο ιδιοκτήτες γης και επιχειρήσεων που επί δεκαετίες στηρίζουν τις ΒΙ.ΠΕ. να μην έχουν κανέναν λόγο για το ποιες επενδύσεις χρειάζονται, πόσο θα κοστίσουν αυτές, και πώς πρέπει να υλοποιηθούν”.

Απορία…

Τέλος, αναφερόμενοι στις μέχρι σήμερα αρνητικές συνέπειες από τους λίγους μόνο μήνες εφαρμογής του Νόμου 4.982/2022, διατυπώνουν την απορία, “γιατί σε μια περίοδο που οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας από τα μονοπώλια γίνονται εμφανείς, ελληνικές παραγωγικές μονάδες υφίστανται ένα ακραία μονοπωλιακό καθεστώς, με πρώτη και άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού τους κόστους”.

Οι συνυπογράφοντες

Η επιστολή, που συνοδεύεται και από σχετικά με το θέμα υπομνήματα που έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, συνυπογράφεται από: τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ. (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), τους Συνδέσμους Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λαμίας,  Λάρισας, Δράμας, Πάτρας, Κομοτηνής, Σερρών, Πρέβεζας, Καλαμάτας και Τρίπολης, καθώς και από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και Αλεξανδρούπολης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood