Γιατί η Άγκυρα δεν έθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη και στρατιωτική ενέργεια από τον «στριμωγμένο» Ερντογάν, στην οποία η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως η επιτιθέμενη πλευρά (προβοκάτσια).
ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
  • Άρθρο-ανάλυση* του Αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη**
Η Τουρκία την τελευταία διετία έχει αναδείξει κλιμακούμενο το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητώντας παράλληλα και την ελληνική κυριαρχία επί αυτών των νησιών, προσθέτοντας το τελευταίο τρίμηνο και το εφεύρημα της αυτοάμυνας, αφού η Άγκυρα θέλει να παρουσιάσει τη χώρα μας ως την επιτιθέμενη πλευρά.

Η στάση της Άγκυρας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν συνεξεταστεί με το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν το έθεσε, ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ (29-30 Ιουνίου 2022), ούτε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (20-23 Σεπτεμβρίου 2022).

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί στην αποστρατιωτικοποίηση αλλά κατηγόρησε την Ελλάδα για το θέμα των προσφύγων.

Το θέμα γεννά περισσότερα ερωτηματικά, καθώς με την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τις ΗΠΑ, φάνηκε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα ελληνοτουρκικά θέματα και κυρίως σε αυτό της αποστρατιωτικοποίησης.

Αμέσως ακολούθησε η δημοσίευση σε τουρκικά ΜΜΕ φωτογραφιών από τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) για τη μετακίνηση σε δύο ελληνικά νησιά στρατιωτικών οχημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε, ότι στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μετακίνησε 23 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο, και 18 στη Σάμο, τα οποία προήλθαν από αμερικανική βοήθεια. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα Πρέσβη και απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και στις ΗΠΑ. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η αντίδραση της Άγκυρας προμηνύει πιθανή στρατιωτική ενέργεια εναντίον της χώρας μας με ευθύνη της Ελλάδας.

Γιατί η Τουρκία δεν πρόβαλε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ούτε και στη Γ.Σ. του ΟΗΕ;

Η άκαμπτη στάση της Άγκυρας στο θέμα των αξιώσεων εναντίον της Ελλάδας παρά τις αμερικανικές πιέσεις, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που αυτή αντιλαμβάνεται την επίλυση των θεμάτων με τη χώρα μας. Η Τουρκία δεν επιθυμεί ξένη παρέμβαση και εμπλοκή στην επίλυση των διαφορών μας, αλλά επιδιώκει αυστηρά μια διμερή διαπραγμάτευση Αθήνας-Άγκυρας χωρίς παραπομπή σε διεθνή δικαστήρια ή ρόλο ενδιάμεσου από κάποια χώρα ή διεθνή οργανισμό.

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και αυτός είχε κάθε δυνατότητα να παρουσιάσει το φωτογραφικό υλικό από τα τουρκικά ΜΕΑ που εμφάνιζαν ελληνικό πλοίο να μεταφέρει τροχοφόρα οχήματα στη Λέσβο, αφού κάποιες φωτογραφίες είχαν ληφθεί λίγο πριν, δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλησε να θέσει το θέμα στον ανώτατο οργανισμό ασφάλειας και επίλυσης διαφορών (ΟΗΕ), ακριβώς για να δείξει ότι το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι διμερές και δεν επιθυμεί ξένη διαιτησία-διαμεσολάβηση.

Τούρκοι αναλυτές πολύ κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι δύο είναι οι επιλογές στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας: διμερής διαπραγμάτευση ή στρατιωτική εμπλοκή. Μπορεί η Άγκυρα να προβάλει-καταθέτει τις αξιώσεις της και να κάνει γνωστές τις θέσεις της ώστε να πείσει τον διεθνή παράγοντα για το «δίκαιο» των θέσεών της, όμως αντιλαμβανόμενη ότι είναι ο «ισχυρός της γειτονιάς», επιδιώκει μία kazan-kazan (win-win) διαπραγμάτευση με τη χώρα μας χωρίς ενδιάμεσους δρώντες-διαιτητές.

Εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος το ανέφερε ξεκάθαρα ότι ένας από τους λόγους που ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο, ήταν το γεγονός ότι ενώ είχαν συμφωνήσει οι δύο άνδρες να επιλύσουν τα θέματα Ελλάδας-Τουρκίας στη βάση μιας διμερούς διαπραγμάτευσης χωρίς ξένους ενδιάμεσους, ο κ. Μητσοτάκης ενέπλεξε τον αμερικανικό παράγοντα.

Θυμίζω, ότι, ενώ η Άγκυρα συμφώνησε το 2016 για τη συμμετοχή των πολεμικών πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (SNMG-2) του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο-διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών στο Αιγαίο, η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε όταν τα πλοία αυτά πραγματοποίησαν περιπολίες σε περιοχές τις οποίες η Άγκυρα θεωρούσε ότι «είχαν γκρίζο καθεστώς». Η Άγκυρα δεν επιθυμεί καμία διεθνή παρουσία ή διαμεσολάβηση σε αμφισβητούμενες περιοχές και θέματα, αφού θεωρεί ότι θα αποκομίσει περισσότερα σε μια διμερή διαπραγμάτευση με την «ανίσχυρη» πλευρά που θεωρεί ότι είναι η χώρα μας.

Αυτό καθιστά ακόμη περισσότερο επικίνδυνη την τουρκική στάση και συμπεριφορά, αφού σε μία τέτοια περίπτωση αποκλείονται οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και κάθε άλλη διαμεσολαβητική προσπάθεια από τρίτη χώρα ή οργανισμό.

Τι πρέπει να περιμένουμε;

Ο Ερντογάν εμφανίζεται διστακτικός να αναλάβει την ευθύνη στρατιωτικής ενέργειας εναντίον της χώρας μας και επιδιώκει με περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης να εξαναγκάσει την Ελλάδα να υποχωρήσει στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης το οποίο θα παρουσιάσει ως εθνική επιτυχία «ρευστοποιώντας το» και ψηφοθηρικά, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση θα υποστεί πλήγμα αξιοπιστίας με επίπτωση στα ποσοστά του κόμματός του. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη και στρατιωτική ενέργεια από τον «στριμωγμένο» Ερντογάν, στην οποία η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως η επιτιθέμενη πλευρά (προβοκάτσια).

*Δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

**Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, και Διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.

Γιατί η Άγκυρα δεν έθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood