Μετά από μια κουραστική μέρα, κάνεις μπάνιο ή ντους και θέλεις να πέσεις κατευθείαν για ύπνο. Όμως το να παραλείπεις να στεγνώσεις σωστά τα μαλλιά σου, αν και νομίζεις ότι σου εξοικονομεί χρόνο, μπορεί να τα φθείρει και να σε οδηγήσει να χρειαστείς πολύ περισσότερο χρόνο για την αναδόμησή τους.

Θα ξεκινήσουμε με το νούμερο ένα ερώτημα. Σε αντίθεση με όσα μπορεί να ακούγαμε κατά την παιδική μας ηλικία, όχι, δεν θα κρυολογήσουμε απαραίτητα αν κοιμηθούμε με βρεγμένα μαλλιά. Το κρυολόγημα οφείλεται σε επαφή με ένα από τα 200 και πλέον στελέχη ιών. Κρυολογούμε από τον ιό, όχι από το κρύο. Τούτου λεχθέντος, πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς κάνει στα μαλλιά σου το να κοιμάσαι ενώ αυτά είναι βρεγμένα.

Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότερες από εμάς δεν γεννηθήκαμε με μαλλιά που απλώς στεγνώνουν στον αέρα. Η πλειονότητα από εμάς χρειάζεται styling με θερμαντικά εργαλεία για να έχει τα μαλλιά που επιθυμεί. Όταν κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις φριζάρισμα και μπερδέματα. Λάβε υπόψη σου ότι όταν το κεφάλι σου αγγίζει το μαξιλάρι μπορεί να προκληθεί ανομοιόμορφο στέγνωμα. Το πρωί, η μία πλευρά μπορεί να είναι πιο υγρή ή πιο σγουρή από την άλλη.

Τα μαλλιά σου είναι στην πιο αδύναμη κατάστασή τους όταν είναι βρεγμένα. Τα βρεγμένα μαλλιά διογκώνονται, προκαλώντας το «άνοιγμα» του εξωτερικού τους στρώματος, κάτι που αφήνει την τρίχα ευαίσθητη στο σπάσιμο. Ουσιαστικά, χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να «σπάσουν» τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα σε σχέση με όταν είναι στεγνά. Πράγματα όπως το να μετακινείστε στον ύπνο σας και να κάνετε συνήθεια να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά, θα συμβάλουν στη φθορά της τρίχας με την πάροδο του χρόνου.

Κάτι που επίσης πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι όπως οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, οι μύκητες και τα βακτήρια ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, όπως πιτυρίδα και θυλακίτιδα. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να εξετάσετε είναι η μαξιλαροθήκη σας. Μια μελέτη του 2005 σχετικά με τους μύκητες στα κλινοσκεπάσματα βρήκε από 4 έως 16 διαφορετικά στελέχη σε κάθε δείγμα που δοκιμάστηκε.

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις και περιστάσεις εκτός του ελέγχου μας. Αν πρόκειται να κοιμηθείς με βρεγμένα μαλλιά, να τι πρέπει να κάνεις…

Χρησιμοποιήστε μια ειδική πετσέτα μαλλιών από μικροΐνες μετά το ντους σου που θα απορροφήσει το επιπλέον νερό. Το εξειδικευμένο αυτό υλικό είναι απαλό για τα μαλλιά σου και μειώνει το χρόνο στεγνώματος.

Θα μπορούσες επίσης να περιμένεις να στεγνώσουν τα μαλλιά σου μόνα τους στον αέρα του δωματίου σου πριν πέσεις για ύπνο. Αυτό επιτρέπει στα μαλλιά να απαλλαγούν από την υπερβολική υγρασία πριν ξαπλώσεις, ώστε να μη μουλιάζουν στο μαξιλάρι.

Κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να κάνεις το ντους σου νωρίτερα, ώστε να δώσεις στα μαλλιά σου περισσότερο χρόνο να στεγνώσουν μόνα τους πριν πας για ύπνο.

Επίσης, αντί για ένα σφιχτό κόμπο στην κορυφή του κεφαλιού, κάνε έναν χαλαρό κότσο ή πλεξούδα για να ελαχιστοποιήσεις την ένταση και την τριβή. Παράλληλα, δοκίμασε μεταξωτές μαξιλαροθήκες για έναν απαλό και άνετο ύπνο και για την προστασία των μαλλιών σου από το έντονο τρίψιμο.

Είναι, τέλος, μια καλή συνήθεια να πλένεις τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σου τακτικά, ώστε να ελαχιστοποιείς την επαφή με ενοχλητικούς μικροοργανισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις των μαλλιών και του δέρματος.

Δεδομένου ότι τα μαλλιά σου είναι μοναδικά για εσένα, πρέπει να αποφασίσεις αν αξίζει τον κόπο να κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά. Όσο χρόνο και αν εξοικονομείς, δεν αξίζει να προκαλείς φθορά στην τρίχα σου. Άλλαξε σήμερα τις συνήθειες σου για να έχεις τα μαλλιά που πάντα ονειρευόσουν!

Διάβασε περισσότερα άρθρα στο blog του Orama Beauty Salon