Με μια οξύτατη ανακοίνωση, ο Γιάννης Γκαράνης και η “Κοινωνία Πολιτών”, αντεπιτίθενται στον Αντώνη Γραβάνη και την κριτική που ο τελευταίος ασκεί στα πεπραγμένα της διοίκησης του Δήμου. 

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει οτι ο Αντώνης Γραβάνης υπήρξε μεταξύ άλλων και αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου, και (του) απευθύνει σειρά ερωτημάτων, σχολιάζοντας: “Ας μιλήσουμε λοιπόν και για την περίοδο 2007-2010. Αυτοί που δεν μπόρεσαν τότε και χρεοκόπησαν τον Δήμο, θέλουν να ξαναδοκιμάσουν τώρα…”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου η «Κοινωνία Πολιτών» διεξάγει μια πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία με θέσεις και προτάσεις, προβάλλοντας το σημαντικό έργο που έχει πετύχει τα τελευταία 9 χρόνια για τους συνδημότες μας, αλλά και καταθέτοντας τον σχεδιασμό της για την επόμενη περίοδο.

Προκληθήκαμε πολλές φορές με ανακοινώσεις, δημοσιεύματα και κιτρινισμούς.

Επιχειρήσανε να μηδενίσουν το έργο μας αλλά και να αμαυρώσουν την παράταξή μας που ο λαός έχει ήδη δύο φορές τιμήσει με την ψήφο του και στις ερχόμενες εκλογές θα επαναβεβαιώσει έμπρακτα την υποστήριξή του.

Η σοβαρή και με πολιτικούς όρους προεκλογική εκστρατεία θεωρήθηκε από κάποιους ως αδυναμία. Μετατρέψανε την αγωνία τους μπροστά στην εκλογική αποτυχία, και την αδυναμία τους να πείσουν τους συνδημότες μας, σε άσκοπες συνθηματολογίες, μεγάλα λόγια και κιτρινισμό.

Όμως ως εδώ.

Εκεί που μας χρωστούν, θα μας ζητήσουν και το βόδι, όπως λέει και ο λαός.

Και αναφερόμαστε στη στάση του κ. Γραβάνη απέναντι στον λαό της Κομοτηνής.

Πρώτα από όλα χαιρόμαστε για το όψιμο ενδιαφέρον του για τα ζητήματα του Δήμου Κομοτηνής και των οικισμών του. Προφανώς τα προηγούμενα 9 χρόνια ως εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί με τα ζητήματα του Δήμου.

Θα πρέπει βέβαια ο κ. Γραβάνης να απαντήσει στους συνδημότες του και ιδιαίτερα στον επαγγελματικό κόσμο για ποιον λόγο διεκδίκησε και πέτυχε να καταλάβει τη θέση του Προέδρου του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, εφόσον είχε την πρόθεση να είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

Οι θέσεις ευθύνης δεν είναι σκαλοπάτια για πολιτική ανέλιξη.

Η «Κοινωνία Πολιτών» δεν είναι νέα, όπως σκωπτικά μας αναφέρει ο κ. Γραβάνης. Έρχεται από μακριά, με σεβασμό στον συνδημότη μας, δίπλα του και μαζί του. Και θα φτάσει μακριά. Εμείς τιμούμε το έργο του Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη αλλά και συνολικά της παράταξης όλα αυτά τα χρόνια.

Δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική, κάνουμε την αυτοκριτική μας, και συνεχίζουμε αξιοποιώντας τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, αλλά και την ορμή και τις νέες ιδέες που φέρνουν τα καινούρια πρόσωπα της παράταξής μας. Εμείς, όμως, δεν παρουσιαζόμαστε ως το νέο.

Ο κ. Γραβάνης παρουσιάζεται ως «νέος». Αλλά, αλήθεια, ποια αυτοκριτική έχει κάνει ο ίδιος για την περίοδο 2007 – 2010, περίοδο κατά την οποία διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής, και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας «Κ. Καραθεοδωρή»; Καμία!

Αναφέρεται στα προβλήματα του τόπου λες και δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λες και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες δεν υπήρχαν πριν το 2011.

Απαντήσαμε ήδη στις ερωτήσεις του κ. Γραβάνη και καθημερινά δίνουμε λόγο στους συνδημότες μας, αλλά ας κάνει και αυτός την αυτοκριτική του, κυρίως απέναντι στους συμπολίτες μας.

Ας μας εξηγήσει γιατί ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο τέλος της θητείας του το 2010, ο Δήμος Κομοτηνής εμφάνιζε ζημίες σχεδόν 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανερχόταν στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ, και παρά τις κρατικές επιχορηγήσεις 14 εκατομμυρίων ευρώ ο Δήμος προχώρησε στη σύναψη δανείου 5 εκατομμυρίων ευρώ εν μέσω κρίσης. Αυτήν την κατάσταση παραλάβαμε και παραπέμπουμε στους εγκεκριμένους από το Δ.Σ. και ορκωτούς λογιστές ισολογισμούς του Δήμου Κομοτηνής για το 2009 και 2010.

Να μας πει ο λαλίστατος κατά τ’ άλλα κ. Γραβάνης, πώς είναι δυνατόν το 2009 και το 2010 οι τρεις κοινωφελείς επιχειρήσεις του Δήμου να είχαν επιχορηγηθεί από τον Δήμο συνολικά με 5,5 εκατομμύρια ευρώ, και στις αρχές του 2011 – σύμφωνα με τα πορίσματα των Ορκωτών Λογιστών – να χρωστάνε και επιπλέον πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια περίοδο που ο ίδιος ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Και γιατί στις αρχές του 2011 παραλάβαμε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις με χρέη στο ΙΚΑ, στην Εφορεία και κυρίως στους εργαζομένους.

Εμείς μέσα στην οικονομική κρίση, με 8 φορές μικρότερη χρηματοδότηση από την εποχή που ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών ο κ. Γραβάνης, καταφέραμε να μηδενίσουμε τα χρέη, να τακτοποιήσουμε τις οφειλές των επιχειρήσεων, να μην προβούμε σε νέο δανεισμό. Και μας μέμφονται σήμερα ότι έχουμε αναξιοποίητο αποθεματικό. Όλο το αποθεματικό του Δήμου Κομοτηνής είναι κατανεμημένο σε έργα.

Και αναρωτιόμαστε κ. Γραβάνη, γιατί το 2010, που υπήρχε για τελευταία φορά, προ οικονομικής κρίσης, δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού στους δήμους, ο Δήμος Κομοτηνής ήταν ο μοναδικός Δήμος της Ροδόπης που δεν ζήτησε μόνιμο προσωπικό; Την ίδια στιγμή που προσλαμβάνατε εποχιακό προσωπικό από την πίσω πόρτα και το αφήνατε και απλήρωτο. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση όλων σας.

Διατελέσατε Πρόεδρος των αναπτυξιακών εταιρειών του Δήμου Κομοτηνής. Σας καλούμε να παρουσιάσετε το αναπτυξιακό έργο του Δήμου Κομοτηνής και τις εντάξεις έργων εκείνης της περιόδου. Για την ακρίβεια, σας προκαλούμε. Γιατί ΕΣΠΑ υπήρχε και τότε. Και προγράμματα διακρατικής συνεργασίας υπήρχαν και τότε. Και εθνικές χρηματοδοτήσεις υπήρχαν. Εμείς όμως παραλάβαμε τρία έργα ΕΣΠΑ, δύο προγράμματα διακρατικής συνεργασίας και σχεδόν κανένα ώριμο έργο, καμία μελέτη, κανέναν σχεδιασμό. Και καταφέραμε από το 2011 να εντάξουμε έργα ΕΣΠΑ για υποδομές πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, να υπαχθούμε σε όλα τα διαθέσιμα κοινωνικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, να έχουμε εντάξεις στο πρόγραμμα Φιλόδημος περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ, και να εντάξουμε περίπου 15 προγράμματα διακρατικής συνεργασίας με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία δεν είναι δικά μας. Είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών και μπορεί να τα διασταυρώσει οποιοσδήποτε, ενώ είμαστε στη διάθεσή σας να τα παρουσιάσουμε αναλυτικότατα.

Προφανώς όμως δεν είχατε χρόνο τότε να ασχοληθείτε με αυτά τα πράγματα, γιατί κάνατε Ελευθέρια μόνο με 250.000 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε τότε στον απολογισμό σας, και είχατε άλλες δραστηριότητες.

Έργα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών υπήρχαν επίσης και πριν το 2011 να σας ενημερώσουμε. Μόνο που επιλέξατε να μην ασχοληθείτε σοβαρά, ιδιαίτερα εσείς που ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών θα έπρεπε να φροντίσετε την εξασφάλιση των μέγιστων δυνατών χρηματοδοτήσεων αντί να καταφύγετε σε δανειοδότηση. Γιατί διαφορετικά το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών δεν θα είχε μόνο 30 παιδιά επιδοτούμενα και το ΚΔΑΠ άλλα 20 το 2010, ενώ σήμερα οι παιδικοί σταθμοί έχουν πάνω από 300 παιδιά, ενώ το ΚΔΑΠ 230. Και στερήσατε τον Δήμο από μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, και αναγκάσατε περισσότερους συνδημότες μας να πληρώσουν τροφεία.

Αυτής της διοίκησης υπήρξατε στέλεχος και οφείλετε απαντήσεις στους συνδημότες μας.

Γιατί τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής της περιόδου 2007 – 2010 τα πληρώσαμε για πολλά χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τα πλήρωσαν οι συνδημότες μας.

Καθώς αφήσατε έναν Δήμο Κομοτηνής απαξιωμένο και μια τοπική αγορά που περίμενε με τους μήνες να πληρωθεί από τον Δήμο.

Και παρακολουθώντας τις εξαγγελίες σας, γενικόλογες, ακοστολόγητες, χωρίς αναφορά στα εργαλεία χρηματοδότησης, πολύ φοβόμαστε ότι επαναλαμβάνετε το ίδιο έργο.

Εμείς παρουσιάζουμε στον λαό της Κομοτηνής ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, στοχευμένο, με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Θα θέλαμε ειλικρινά να παρουσιάσετε στους συνδημότες μας με ποιον τρόπο θα υλοποιήσετε το «ευχολόγιό» σας.

Μη μας απαντήσετε «ευρωπαϊκά προγράμματα».

Πείτε μας συγκεκριμένα για κάθε δράση και έργο ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αξιοποιήσετε και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί σας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής.

Και καταφέραμε να βάλουμε τον Δήμο Κομοτηνής σε σταθερή πορεία.

Και σε αυτήν πορεία κάναμε και λάθη και παραλείψεις.

Όμως ποτέ δεν σταματήσαμε να πορευόμαστε δουλεύοντας ασταμάτητα και με σεβασμό στα χρήματα του Δήμου που είναι χρήματα των συμπολιτών μας.

Ο λαός της Κομοτηνής έχει αποδείξει ότι διαθέτει και μνήμη και κρίση και αυτό θα επαναβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή”.