Σε επιστημονική ημερίδα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με θέμα «Η εφηβεία στη σύγχρονη εποχή – Έφηβοι και εθισμός στο διαδίκτυο» συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» Δρ. Γεώργιος Φιλιππίδης και ο γνωστός Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Κομοτηνής Δρ. Γκάρο Εσαγιάν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων, στην Καβάλα. Ο κ. Φιλιππίδης ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Έφηβοι και Διαδίκτυο. Από την φυσιολογική χρήση στην κατάχρηση και τον εθισμό», ενώ η εισήγηση του κ. Εσαγιάν είχε θέμα: «Η εφηβεία στη σύγχρονη εποχή: τι οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς». Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και η προσέλευση γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και φίλων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας ήταν μεγάλη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Φιλιππίδης μίλησε για τα Φαινόμενα της Εξάρτησης από το Διαδίκτυο και της Ηλεκτρονικής Εγκληματικότητας Εφήβων. Συγκεκριμένα ανέλυσε τα αίτια της προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου, τη συμπτωματολογία που απαιτείται ώστε ένας έφηβος να διαγνωστεί ως εξαρτημένος από το Διαδίκτυο, τις παραβατικές συμπεριφορές που αναπτύσσουν συνήθως οι έφηβοι στο Διαδίκτυο, καθώς και τα ποσοστά της Διαδικτυακής Εξάρτησης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης, ανέπτυξε τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της Διαδικτυακής Εξάρτησης και της Ηλεκτρονικής Εγκληματικότητας με βάση τη γνωσιακή – συμπεριφορική προσέγγιση. Τέλος παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα από μελέτη που πραγματοποίησε ο ίδιος σε εφήβους, για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο και την Ηλεκτρονική Παραβατικότητα, κατά τη διάρκεια εκπόνησης της Διδακτορικής του Διατριβής.

Στη συνέχεια ο κ. Εσαγιάν μίλησε για τα χαρακτηριστικά της εφηβείας, τη θέση του εφήβου στην κοινωνία, τη δημιουργία ταυτότητας κατά την εφηβεία, καθώς και τις υπαρξιακές αναζητήσεις των εφήβων. Ειδική αναφορά κατά την ομιλία του έκανε στους διαφόρους τύπους γονεϊκών σχέσεων και πώς η εφηβεία των παιδιών συμπίπτει με την κρίση της μέσης ηλικίας των γονέων. Τέλος, ο κ. Εσαγιάν αναφέρθηκε στη σεξουαλική αφύπνιση κατά τη διάρκεια της εφηβείας και πώς οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την σεξουαλική ωρίμανση των παιδιών τους και επισήμανε ότι η σεξουαλικότητα των εφήβων είναι μία διαγενεολογική υπόθεση τριών γενεών.