Για την κοινωνική ένταξη των Ρομά συζητούν σήμερα στο Ε.Κ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία), "η νομοθεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει υπ' όψη την ετερογένεια μιας κοινωνικής ομάδας που στιγματίζεται συλλήβδην με το χαρακτηρισμό «γύφτος», και να διασφαλίσει ότι θα παρασχεθούν ικανοί πόροι από τις εθνικές αρχές για την επίτευξη νομικά δεσμευτικών στόχων".
101640766_256323709115187_704474361389645824_n
Συζήτηση για τις εθνικές στρατηγικές κοινωνικής ένταξης των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων, θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη 4/6 στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο εισηγητής Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία), θα παρουσιάσει το σχέδιο έκθεσής του για την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά (NRIS) και το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με καταβολές Ρομά στην Ευρώπη.
Στην έκθεση ο εισηγητής τονίζει την ανάγκη να εκδοθεί Οδηγία της Ε.Ε. που να καλύπτει το διάστημα μετά το 2020, η οποία να περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς για τα κράτη-μέλη στόχους για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Σύμφωνα με τον εισηγητή “η νομοθεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη την ετερογένεια μιας κοινωνικής ομάδας που στιγματίζεται συλλήβδην με το χαρακτηρισμό «γύφτος», και να διασφαλίσει ότι θα παρασχεθούν ικανοί πόροι από τις εθνικές αρχές”.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση των Ρομά στην Ε.Ε., με την Επίτροπο Ισότητας Helena Dalli, τον επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Michael OFlaherty, και εκπρόσωπο της γερμανικής ΜΚΟ RomnoKher.
Η ημερήσια διάταξη της συζήτησης είναι διαθέσιμη εδώ.
Σχετικές πληροφορίες
Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Ευρώπης, με τον συνολικό πληθυσμό τους να εκτιμάται στα 10-12 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών, περίπου 6 εκατομμύρια ζουν στην Ε.Ε., οι περισσότεροι ως Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, πολλοί ζουν σε άσχημες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή στο κοινωνικό περιθώριο, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκοπική έρευνα του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ε.Ε. για τις μειονότητες που δημοσιεύθηκε το 2016, το 80% των Ρομά στα εννέα κράτη-μέλη με τις πολυπληθέστερες σχετικές μειονότητες, ζει κάτω από το αντίστοιχο όριο της φτώχειας. Η η οικονομική κρίση, δε, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, έχει μεγεθύνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της μακροπρόθεσμης φτώχειας και του αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.
Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη σύνταξη εθνικών στρατηγικών για την ένταξη των Ρομά μέχρι το 2020. Στόχος του πλαισίου αυτού ήταν η προώθηση της ίσης αντιμετώπισης των Ρομά και η ένταξή τους στις κοινωνίες της Ευρώπης μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων στόχων σχετικά με την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την περίθαλψη και τη στέγαση. Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύθηκε και από τη Σύσταση του Συμβουλίου του 2013, η οποία επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση των διακρίσεων και τη μείωση της φτώχειας, καθώς και από τη θέσπιση της ετήσιας υποχρέωσης των κρατών μελών να συντάσσουν σχετικές εκθέσεις από το 2016 και έπειτα.
Η έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας του Ε.Κ. αποσκοπεί στην χρησιμοποίησή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να υποβάλει μια νέα πρόταση στρατηγικής για την ενσωμάτωση των Ρομά μετά το 2020.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood