Εργασιακά ζητήματα και θέματα του ασφαλιστικού, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα η υπουργός εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, η υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τους συνομιλητές της για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, καθώς και για το ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα όταν και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε και ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Συγχρόνως η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ, και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων, καθώς και για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015.