Για “πολιτικές τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές”, κατηγορεί τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο, ο Ευάγγελος Βαρνιτσιώτης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της αντιπολίτευσης “Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών”, κάνοντας λόγο για “ψεύδη” και για “ρεβανσισμό του κ. Δημάρχου”.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο κ. Βαρνιτσιώτης, αναφέρει:
“Πριν κάποιους μήνες είχα την «τύχη» να δεχθώ στα ερτζιανά «πολιτικό μάθημα» από τον κ. Δήμαρχο, με το πρόσχημα ότι είμαι νέος στην πολιτική, βεβαίως εφόσον πρώτα με συκοφάντησε και ανέφερε αρκετά ψευδή στοιχεία. Δεν είχα δώσει συνέχεια τότε, διότι οι συμπολίτες μας έχουν δυνατή κριτική σκέψη και μπόρεσαν άμεσα να αντιληφθούν την χαμηλού επιπέδου τακτική του, και γιατί θεώρησα ότι ενδεχομένως ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό στα πλαίσια πανικού αντίδρασης σε πολιτική κριτική που του άσκησα. Με λύπη διαπιστώνω τελικά ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μεθοδευμένη πολιτική αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της τοπικής κοινής γνώμης, με υπονοούμενα εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να αντιδράσει θεσμικά στην πολιτική του. Αυτό δεν γίνεται να το αποσιωπήσω και να μην το καυτηριάσω.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς που πραγματοποιήθηκε την 13/10/2020, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η 7η αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου μας για το τρέχον οικονομικό έτος, μία αναμόρφωση με πάρα πολλούς κωδικούς. Κάποιοι από αυτούς αφορούσαν πληρωμές υπαλλήλων, άλλοι για ένδυση υπαλλήλων, για επιχορηγήσεις συλλόγων, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Leader» κ.ά., που τους υπερψηφίσαμε σύσσωμη όλη η αντιπολίτευση. Εκεί που διαφωνήσαμε ήταν σε κωδικούς που έχουμε διαφορετική πολιτική προσέγγιση, όπως η μείωση χρημάτων για την αγροτική οδοποιία, μείωση χρημάτων για τα νεκροταφεία, και κάποιους άλλους που ακόμη και οι αρμόδιες Υπηρεσίες αδυνατούσαν να μας δώσουν πληροφορίες. Συμπερασματικά, συμφωνήσαμε στους βασικούς κωδικούς όπως η μισθοδοσία προσωπικού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, διαφωνήσαμε όμως σε αυτούς που θεωρούμε ότι αποδιοργανώνουν και αποσυντονίζουν τον Δήμο μας. Σκοπός μας ήταν να αποσυρθεί προς στιγμή η αναμόρφωση, και να υπάρξει μία σχετική σύγκληση απόψεων στα λίγα θέματα που διαφοροποιηθήκαμε, και τις επόμενες μέρες να επανέλθει τροποποιημένη ώστε να ψηφισθεί από όλες τις παρατάξεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιποι κωδικοί που είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του Δήμου. Ο ρεβανσισμός, όμως, του κ. Δημάρχου, έντονο στοιχείο του χαρακτήρα του, προς όλους που τόλμησαν να διαφωνήσουν θεσμικά έστω και σε κάποια σημεία, τον ανάγκασε να ενημερώσει μέσω συνεργατών του πολλούς ανθρώπους που θα θίγονταν, κυρίως οικονομικά, εάν δεν ψηφιζόταν η αναμόρφωση, με την πρόφαση ότι αυτό συμβαίνει διότι η αντιπολίτευση δεν ψήφισε τους κωδικούς που τους αφορούν. Ψευδώς, δηλαδή, αφήνει υπονοούμενα ότι όλη αντιπολίτευση δεν ήθελε να πληρωθούν δεδουλευμένα υπαλλήλων, επιχορηγήσεις συλλόγων, ένδυση υπαλλήλων και άλλα πολλά, σε μία προσπάθεια να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη σε βάρος της, η οποία σε αντίθεση το τονίζω, υπερψήφισε όλους αυτούς τους κωδικούς.
Τελικώς ο κ. Δήμαρχος σήμερα διαπίστωσε ότι η αναμόρφωση είναι σε ισχύ σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, το ζητούμενο όμως είναι ότι η χθεσινή του κίνηση έγινε και δηλώνει πως προσεγγίζει την πολιτική.
Το συμπέρασμα είναι ότι είτε ο κ. Δήμαρχος δεν γνωρίζει τον ρόλο της αντιπολίτευσης, είτε δεν δέχεται οποιοδήποτε κριτική και απόρριψη επιλογών του από την αντιπολίτευση, και όταν αυτό συμβεί, προσπαθεί να παραπλανήσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη σε βάρος αυτής. Εάν συμβαίνει το πρώτο, στα πλαίσια μίας εύρυθμης συνεργασίας Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης, είμαι στην διάθεση του να του το εξηγήσω. Εάν συμβαίνει το δεύτερο, δυστυχώς αδύνατο να το κάνω και εγώ και η παράταξη που ανήκω «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», διότι τέτοιες πολιτικές τακτικές βρίσκονται εκτός του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος που μας διακατέχει”.