Κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες τις προκλήσεις η Τουρκία, με εμπρηστική ρητορική, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε. Η Άγκυρα κάνει λόγο για “κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο”, τα οποία όπως σημειώνει δεν θα εγκαταλείψει ακόμη και με την επιβολή κυρώσεων.

«Η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάση τους (ελληνικούς) μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναερίου χώρου», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή στον εναέριο χώρο των δέκα ναυτικών μιλίων», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η Άγκυρα και προσθέτει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό».

Στο μεταξύ, ασκήσεις με πυρά για την ερχόμενη Δευτέρα, σε περιοχή νότια της Κρήτης, ανήγγειλε η Τουρκία με νέα σημερινή NAVTEX. Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία 1509/20 που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Υπενθυμίζεται πως NAVTEX είχε εκδοθεί και την Παρασκευή, για ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας”

Παράλληλα, για…παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατηγόρησε την Ελλάδα την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη νέο-οθωμανική πολιτική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή παραβιάζοντας την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει όπως υποστήριξε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
πηγή: protothema.gr