Για τις επικρίσεις που δέχτηκε η δημοτική αρχή Ιάσμου αναφορικά με τo γεγονός οτι οργανώνονται εκδρομές κατοίκων της περιοχής στην Κεσάνη της Τουρκίας για ψώνια, καθώς και για τη μεγάλη φωτογραφία στο γραφείο του όπου απεικονίζονται ένας μιναρές και το καμπαναριό χριστιανικής εκκλησίας, απάντησε ο Δήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Οντέρ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Αναφορικά με τα εθνικιστικά, ακροδεξιά παραληρήματα ορισμένων ιστοτόπων και του Αμούτζα, καθιστώ σαφές:

  1. Ένας υγιής, με προοδευτικό πρόσημο, Ευρωπαϊκός Δήμος, συνεργάζεται και στηρίζει τις γείτονες χώρες. Διεκδικεί και αναμένει από αυτές για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξή του.

2. Η φωτογραφία στο γραφείο μου με το μιναρέ και το καμπαναριό, συμβολίζει την πολυπολιτισμικότητά μας και την αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

3. Ο Αμούτζας δυναμιτίζει το κλίμα αποτελώντας απειλή και κίνδυνο για την περιοχή μας και για την αρμονική συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων. Η μέθοδός του κρίθηκε και απέτυχε παταγωδώς. Για άλλη μια φορά τον καλώ να παραιτηθεί.

4. Δεν φοβόμαστε, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας”.

Το πρώτο θέμα το ανέδειξε με το δημοσίευμα “Δήμος της Θράκης, “αιμοδότης” της οικονομίας της Κεσάνης Τουρκίας” (το οποίο κοινοποίησε στο facebook ο Κυρ. Αμούτζας), η ιστοσελίδα tourkikanea.gr, η οποία με νέα ανάρτησή της γνωστοποίησε πως “επικοινώνησε μαζί μας ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Ιάσμου κ. Μουεμίν Ερτζάν, ο οποίος μας ενημέρωσε πως τα λεωφορεία που στάλθηκαν στην Τουρκία ήταν πληρωμένα από ένα πρακτορείο και ότι δεν τα πλήρωσε ο δήμος. Εμείς καταγράφουμε την θέση του και περιμένουμε να δούμε  αν θα σταματήσουν επιτέλους να πηγαίνουν τα λεωφορεία”.

Για το δεύτερο θέμα, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ενστάσεις από πολλούς όσον αφορά το γεγονός οτι ο μιναρές απεικονίζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος από το καμπαναριό.