Παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 με τον Γ. Κουβαρά, έκανε η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.
Εστίασε στα εξής σημεία:
“Καθήκον μου η προσφυγή στη Δικαιοσύνη”
“Η προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη με την κατάθεση μήνυσης στον Άρειο Πάγο κατά παντός υπευθύνου ήταν καθήκον μου. Η συστηματική έλλειψη διάθεσης της Κυβέρνησης να δώσει λύση σε όλο αυτό το σκάνδαλο που τραυματίζει σήμερα τη χώρα, τους θεσμούς και το πολίτευμα, η έλλειψη αντιδράσεων από τους αναγραφόμενους στη δημοσιευμένη λίστα παρακολουθούμενων, η πληθώρα δημοσιευμάτων που ξετυλίγουν καθημερινώς ένα δίκτυο παρακρατικό που φαίνεται να στήνεται με κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου, όλα αυτά, συνθέτουν μία πολιτική δυστοπία για την οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην οποία έχουμε καθήκον ως πολιτικό προσωπικό της χώρας να ορθώσουμε ανάστημα με κάθε θεσμικό μέσο”.
“Παρακρατικό δίκτυο εις γνώσιν του Πρωθυπουργού – Από το αφήγημα του «ανήξερου» κατέφυγε στο αφήγημα του «θύματος» με στόχο τη συγκάλυψη”
“Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι το παρακρατικό δίκτυο στήθηκε εις γνώσιν του κ. Μητσοτάκη, όπως το ίδιο πεπεισμένος είναι και ο ελληνικός λαός όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, όλο αυτό το διάστημα από τη στιγμή της δημοσιοποίησης των παράνομων παρακολουθήσεων, πέρασε από την αρχική φάση του «ανήξερου», για να καταλήξει μετά από τόσους μήνες μετά να δηλώνει «θύμα», ενώ στ’ αλήθεια η μόνη βραχυπρόθεσμα «κερδισμένη» από τη σωρεία παρακολουθήσεων, δεν ήταν άλλη παρά η ίδια η κυβέρνηση. Το ίδιο αυτό διάστημα κάθε ενέργειά της είχε στόχο την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη”.
“Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω, και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών”
“Για να γίνω σαφής: με δύο κινήσεις ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει συμβάλει στη διαλεύκανση του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών που ταλανίζει τη χώρα και πλήττει τους θεσμούς.
Πρώτον, θα μπορούσε να άρει το απόρρητο, όπως ορίζουν και ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, ώστε να μιλήσουν οι εμπλεκόμενοι στα αρμόδια όργανα της Βουλής. Η επίκληση του απορρήτου στις θεσμοθετημένες εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής Αρχές (π.χ. Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας και ΑΔΑΕ), αποκλείει την πιθανότητα ελέγχου.
Και δεύτερον, θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΑΔΑΕ να λειτουργήσει, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, επαναφέροντας τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο η ΑΔΑΕ μπορεί να ενημερώνει κάθε πολίτη όταν δεν έχει ενοχοποιηθεί από κάτι και εφόσον έχουν αρθεί οι λόγοι παρακολούθησής του.
Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να άρει τη «νυχτερινή» Τροπολογία των Τσιάρα-Πικραμμένου η οποία ψηφίστηκε όταν ο κ. Κουκάκης πήγε να ασκήσει το δικαίωμά του να ενημερωθεί εάν παρακολουθείτο. Το ότι έφερε εκείνη τη χρονική στιγμή τη συγκεκριμένη Τροπολογία, είναι ένδειξη ενοχής. Το ίδιο είναι και η μη άρση της.
“Μισές δουλειές το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις επισυνδέσεις”
“Έρχεται σήμερα το περίφημο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις νόμιμες επισυνδέσεις και τι λέει; Επιτρέπει μεν στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πολίτη, υπό τον περιορισμό ότι: α. αυτό θα συμβεί τρία χρόνια μετά την άρση της παρακολούθησης, και β. χωρίς αναδρομική ισχύ.
Άρα, στις ερχόμενες εκλογές το 2023, εφόσον δεν έχει περάσει το διάστημα των τριών ετών, ο κ. Ανδρουλάκης θα κατέβει ως αρχηγός κόμματος με τη ρετσινιά του «εθνικού κινδύνου»;”.
“Ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι το Predator λειτούργησε πριν το 2019 – Οι αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη-Σπίρτζη τοποθετούνται στο 2021 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη”
Σε ερώτηση του Γ. Κουβαρά περί του πότε ξεκίνησε να λειτουργεί το Predator, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε: “Το σύστημα παρακολούθησης Predator είναι παράνομο, και το βέβαιο είναι ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει έλλειμμα νομικού πλαισίου. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι λειτούργησε πριν το 2019. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που έρχονται στη δημοσιότητα από έγκυρους ερευνητές δημοσιογράφους, η λειτουργία του παράνομου λογισμικού ξεκινά από το 2019 και συνεχίζεται ως σήμερα. Οι δε αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις Κουκάκη, Ανδρουλάκη και Σπίρτζη, τοποθετούνται στο 2021″.