Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 25η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, που είχε ως κεντρικό μήνυμα «Η δύναμη της ένωσης κατακτά το καθετί».

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης εγκρίθηκαν από το Σώμα :

  1. Ο Διοικητικός Απολογισμός 2018.
  2. Ο Οικονομικός Απολογισμός 2018.
  3. Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός 2019.

Τις εργασίες της Γ.Σ. τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΡΗΓΑΣ Νικόλαος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κα. ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα, ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Α.Υ. Ορεστιάδας κ. ΑΚΙΔΗΣ Ηλίας, ο Γενικός Γραμματέας της Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Γεώργιος, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Α.Μ.Θ. κ. ΖΙΩΓΑΣ Γεώργιος, , ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ.Α. Ροδόπης Αστυνομικός Διευθυντής κ. ΣΕΒΔΥΝΙΔΗΣ Μιχαήλ, ο Γενικός Γραμματέας της  Τοπικής Διοίκησης Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ροδόπης κ. ΦΕΓΓΟΜΥΤΗΣ Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ροδόπης κ. ΤΣΑΒΔΑΡΤΖΗΣ Ιωάννης και ο εκπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο Ίδρυμα Εξοχές ΕΛ.ΑΣ. κ. ΜΗΤΣΙΚΟΣ Λάμπρος.

Κυρίαρχα προβλήματα που απασχόλησαν την Γ.Σ. ήταν η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στις περισσότερες υπηρεσίες που σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις του σχεδίου «ΠΕΡΣΕΑΣ» οδηγεί στην καταστρατήγηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων μας ( μη χορήγηση των δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων στο αστυνομικό προσωπικό, μη έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας σε μόνιμη βάση), η δυσκολία στην διαχείριση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, οι αυξημένες ανάγκες στο συνοριακό σημείο διαβατηριακού ελέγχου Νυμφαίας(ειδικά μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού ελέγχου διαβατηρίων της Ε.Ε.), οι σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα και οι ελλείψεις σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αστυνομικοί του Ν. Ροδόπης ( παντελής έκθεση στα δύο σημεία έλεγχου Σ.Τ.Ε.Κ., ακατάλληλα φυλάκια στην πύλη του Αστ. Μεγάρου και στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ακατάλληλες και επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Α.Τ. Σαππών).

Έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση των μελών μας, για τα τρέχοντα ζητήματα από τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ Γρηγόριο και για τις παροχές του Ιδρύματος Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας από τον κ. ΜΗΤΣΙΚΟ Λάμπρο.

Καταρτίστηκε το επισυναπτόμενο ΨΗΦΙΣΜΑ στο οποίο καταγράφονται τα θεσμικά, οικονομικά, ασφαλιστικά και τοπικά αιτήματα. Εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάδειξη και προώθηση προς επίλυση των καταγεγραμμένων σε αυτό αιτημάτων, με παρεμβάσεις και εντατικοποίηση των μορφών αγώνων όπου και αν αυτό χρειαστεί.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος τόνισε:
“Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Καλώς ήρθατε στην 25η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης μας και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο σημερινό μας κάλεσμα και μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Και την χρονιά που πέρασε οι συνάδελφοί μας δυστυχώς συνέχισαν να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αύξηση των υπηρεσιακών αναγκών και με σχεδόν ανύπαρκτα υλικοτεχνικά μέσα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας στάθηκε συμπαραστάτης στο πλευρό κάθε συναδέλφου, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια παραβίασης των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων του, αλλά και καταθέτοντας προτάσεις ώστε να επιφέρουμε λύσεις και αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας αυτή, άλλοτε είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και άλλοτε όχι. Προφανώς υπήρξαν και λάθη, αλλά από αυτά διδαχτήκαμε, αποκτήσαμε εμπειρία, ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας και με την καθοδήγηση και τη βοήθεια της Ομοσπονδίας και των προκατόχων μας συνεχίζουμε ολόκληρο το Δ. Σ. να δίνουμε τις μάχες μας για την επίτευξη και δικαίωση των στόχων μας, ώστε να συμβάλλουμε στην βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης κ. Χατζηδημητρίου Παναγιώτη γιατί βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό μας, πολύτιμος συμπαραστάτης
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως νέο Δ. Σ. προσπαθήσαμε άμεσα να αναδείξουμε και να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματά μας, προς όλες τις κατευθύνσεις. Για αυτό το σκοπό πραγματοποιήσαμε συνεχείς συναντήσεις με την τοπική Φυσική Ηγεσία μας, τόσο σε επίπεδο Γενικής όσο και σε επίπεδο Αστυνομικής Διεύθυνσης, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σε κάθε Υπηρεσία της Διεύθυνσής μας χωριστά. Συναντήσαμε όλους τους Κυβερνητικούς παράγοντες του τόπου μας, τους Εκπροσώπους μας στη Βουλή, τους Πολιτικούς φορείς της περιοχής μας, τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και τους κ. Δημάρχους όλων των Δήμων του Νομού μας. Προσπαθήσαμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με τη Φυσική Ηγεσία μας σε επίπεδο τοπικών υπηρεσιών να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις, στα καθημερινά ζητήματα, όπου αυτό ήταν εφικτό. Αναδείξαμε και προωθήσαμε τα προβλήματα των Αστυνομικών της Ροδόπης των οποίων η αντιμετώπισή τους έγκειται στην υποχρέωση της Πολιτείας και του Αρχηγείου, με την ελπίδα να δρομολογηθεί η επίλυση έστω και κάποιων από αυτών. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια μας στάθηκε η Ομοσπονδία προωθώντας όλα τα αιτήματά μας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Ένωσή μας συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και στα Γενικά Συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Παρά τις προσπάθειές μας όμως η Πολιτεία για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ανεπαρκείς και κατώτερη των προσδοκιών μας διατηρώντας παγερή και αδιάφορη στάση. Ακόμη και σήμερα παραβλέπει το μακρύ κατάλογο των θυμάτων και τις άνευ προηγουμένων επιθέσεις εναντίον των Αστυνομικών , οι οποίες έχουν ως συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς συναδέρφων. Η πολιτεία εθελοτυφλεί και δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναγνωριστεί το επάγγελμα μας ως επικίνδυνο.
Δεν έχει θεσπίσει ένα νέο και σύγχρονο μισθολόγιο-βαθμολόγιο το οποίο θα άρει τις αδικίες και θα ανταποκρίνεται στη δομή και την ιεραρχία του Σώματος. Δεν έχει συμμορφωθεί στο 100 % στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων μας και την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2012. Δεν έχει καταβάλει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα νυχτερινά του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτεί και προβάλει το απαράδεκτο διαφημιστικό σποτ σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Σε τοπικό επίπεδο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού που γιγαντώνεται εξαιτίας των μεγάλων απαιτήσεων της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Στον ήδη μεγάλο αριθμό των αστυνομικών καθηκόντων που υπάρχουν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης προστέθηκε το σχέδιο αστυνόμευσης «ΠΕΡΣΕΑΣ» ενώ συνεχίστηκε για την φύλαξη του Τουρκικού Προξενείου πέραν των δύο σκοπών και τετραμελής ομάδα άμεσης επέμβασης ανά βάρδια. Επιπλέον για την λειτουργία του Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας ,που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της Περιφέρειας μας, και με την επικείμενη εφαρμογή του νέου Κανονισμού ελέγχου διαβατηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του σημείου.-
Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νομού μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τις ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές. Το Εθνικό αυτό καθήκον μας οι αστυνομικοί της Ροδόπης με όπλο το φιλότιμο τους και τον περίσσιο ζήλο τους το επιτελούν καθημερινά στο ακέραιο.
Ζητάμε και ήδη έχουμε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες να θεωρηθεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης ως πρώτη ζώνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα «Ασπίδα» προκειμένου να ενισχυθεί με το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό. Διότι το υπάρχον δεν επαρκεί για την στελέχωση των δύο σταθερών σημείων ελέγχου ,την μεταφορά και φύλαξη των συλληφθέντων διακινητών και άτυπων μεταναστών στα κρατητήρια Ιάσμου, την εν συνεχεία μεταγωγή τους στα ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ και για την διεκπεραίωση των δικογραφιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά το σύνολο των Υπηρεσιών της Ροδόπης να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το μεταναστευτικό, καθιστώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα την αστυνόμευση ελλιπής ή ανύπαρκτη. Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυσή μας με κατάλληλα και ασφαλή οχήματα και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η έλλειψη προσωπικού σε συνάρτηση με τις αυξημένες απαιτήσεις που προαναφέρθηκαν οδηγούν συχνά σε καταστρατήγηση των νομοθετικά θεσμοθετημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας , όπως ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 394/2001 χρόνος εργασίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δυστυχώς η μη χορήγηση δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων σε κάποιες υπηρεσίες είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Όλα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί και καταγγελθεί επανειλημμένα από την Ένωση μας.
Ισάξιο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής, βασικών υποχρεώσεων της Πολιτείας σύμφωνα με το Π.Δ. 45/2008 το οποίο δυστυχώς παραμένει ανενεργό, προφανώς για λόγους δημοσιονομικούς. Πιο συγκεκριμένα στα ΣΤΕΚ οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να διενεργούν ελέγχους οχημάτων κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες εντελώς εκτεθειμένοι, στην πύλη του Αστυνομικού Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης και στην εμπρόσθια πλευρά του Τούρκικου Προξενείου Κομοτηνής τα φυλάκια δεν είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό με αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες ενώ και για την ομάδα άμεσης επέμβασης δεν έχει τοποθετηθεί ανάλογο ασφαλές φυλάκιο. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση και πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές καθώς οι συνθήκες εργασίας των συναδέρφων είναι όχι μόνο τραγικές αλλά και επικίνδυνες. Τέλος τα όσα συμβαίνουν με την καθαριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών από τις αρχές του έτους μοιάζουν με φαρσοκωμωδία με αποκορύφωμα την ακύρωση του διαγωνισμού που διενεργήθηκε για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης λίγες ώρες πριν την υλοποίηση του. Για όλες αυτές τις ελλείψεις η Ένωση μας ενήργησε εγκαίρως, τις ανέδειξε και τις κατήγγελλε ζητώντας από τους αρμόδιους την επίλυσή τους.
Ολοκληρώνοντας, πρέπει να μπει ένα φρένο στη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας από την κυβέρνηση για την άσκηση πολιτικής, ενάντια σε κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Τα παραδείγματα πολλά : Λευκίμμη, Μακεδονικό, Μεταναστευτικό. Οι συνθήκες ωρίμασαν ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση του ρόλου μας που πρέπει να είναι η πραγματική αστυνόμευση και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Αστυνόμευση όμως που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και όχι μέσα από οριζόντιες λύσεις που εξυπηρετούν καθαρά λογιστικές λογικές.
Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μας δείξατε στηρίζοντάς μας με την ψήφο σας. Που μας εκλέξατε για να σας εκπροσωπούμε και να αγωνιζόμαστε από την πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση των δικαιωμάτων σας αλλά και για την κατάκτηση νέων. Εμείς όλοι μαζί ενωμένοι ,σας υπόσχομαι ότι θα δουλέψουμε σκληρά ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και όπως αναφέρει και το σύνθημα της σημερινής μας Συνέλευση.
«Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕΤΙ»
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ Γρηγόριο και τον κ. ΜΗΤΣΙΚΟ Λάμπρο εκπρόσωπο της Π.Ο.ΑΣ.Υ στο Ίδρυμα Εξοχές της Ελληνικής Αστυνομίας που μας τιμούν με την παρουσία τους και όλες και όλους εσάς που βρεθήκατε σήμερα εδώ στην 25η Τακτική Γενική Συνέλευση μας. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”.