Στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί κυρίως στην περιοχή μας, μετά από την εξαγγελία για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, απάντησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «Δέλτα Τελεόρασης», ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι δε θα αυξηθούν οι συνολικοί εισακτέοι στις νομικές σχολές και επομένως δεν θα επιβαρυνθεί ο ήδη κορεσμένος κλάδος. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι με την ίδρυση της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των υφιστάμενων νομικών σχολών για μείωση του αριθμού των εισακτέων και θα προσφέρονται περισσότερες επιλογές στους φοιτητές.

«Η Νομική Κομοτηνής είναι η ίδια σχολή μαζί με τις άλλες που καταγγέλλουν κάθε φορά το Υπουργείο ότι τους στέλνει πολύ κόσμο»

Στη βάση αυτή, αναρωτήθηκε πώς δικαιολογείται η απόφαση της Νομικής Κομοτηνής για αναστολή της λειτουργίας της. «Αντί οι 1000 εισακτέοι να κατανέμονται σε τρία τμήματα, θα κατανέμονται σε τέσσερα», σημείωσε. «Άρα θα είναι λιγότεροι και θα είναι πολύ καλύτερη η εκπαίδευση των φοιτητών», προσέθεσε, για να αναρωτηθεί: «Γιατί πρέπει να μην μπορούν τα παιδιά να έχουν περισσότερες επιλογές;». «Δεν το καταλαβαίνω αυτό», αποκρίθηκε, επισημαίνοντας πως η Νομική Κομοτηνής «είναι η ίδια σχολή μαζί με τις άλλες που καταγγέλλουν κάθε φορά το Υπουργείο ότι τους στέλνει πολύ κόσμο». «Και αν φοβούνται ότι η Πάτρα θα πάρει τα πρωτεία, έναντι της Κομοτηνής», συνέχισε, «πεδίον δόξης λαμπρόν… Να υπάρχουν προγράμματα σπουδών, που θα γοητεύσουν τα παιδιά περισσότερο από τις άλλες σχολές».

Στο σημείο αυτό, δεν απέφυγε να γίνει αιχμηρός, σχολιάζοντας με νόημα: «Δεν καταλαβαίνω το να βλέπουμε τους φοιτητές ως καταναλωτές σουβλακίων και ως ενοικιαστές δωματίων».

«Μου κάνει εντύπωση, πώς η Σύγκλητος με την οποία συζητάμε για ίδρυση νέων τμημάτων στο Δ.Π.Θ., λέει «εγώ αναστέλλω τη λειτουργία» επειδή θα ιδρυθεί μια άλλη νομική σχολή στην Πάτρα»

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση με τη Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, η οποία περιλαμβάνει και την ίδρυση νέων τμημάτων. Εξέφρασε, λοιπόν, την έκπληξή του για το γεγονός ότι το ίδρυμα της Θράκης αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων του, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση αυτή. Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε τα εξής: «Μας έχει έρθει μία πρόταση, κατά τη γνώμη μου αρκετά έως πολύ συγκροτημένη, και είμαστε σε συζήτηση για να δούμε με ποιον τρόπο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα κάνει τα επόμενα βήματα για την επόμενη 10ετία – 15ετία. Μου κάνει εντύπωση πώς, όντας σε αυτή τη συζήτηση, που συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία νέων τμημάτων, άρα και νέων θέσεων διδακτικού προσωπικού, άρα και περισσότερους φοιτητές, αλλά με έναν εξορθολογισμό, όχι όπως γινότανε παλιά που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, φτάνει να είχε έναν γνωστό στο Υπουργείο… πώς η Σύγκλητος, με την οποία έχουμε αυτή τη συζήτηση, λέει «εγώ αναστέλλω τη λειτουργία» επειδή θα ιδρυθεί μια άλλη νομική σχολή στην Πάτρα. Δηλαδή, αν αύριο δημιουργηθεί ένα πολυτεχνικό τμήμα σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, πάλι θα έχουμε αναστολή;».

Παρακολουθείστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας στο ακόλουθο βίντεο: