Ανοχή μηδέν στον ισλαμικό φανατισμό, διακηρύττει ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος περνάει στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας με επίσημες ομιλίες του και με ειδικές νομικές παρεμβάσεις ότι δεν θα ανεχτεί άλλες αποσχιστικές τάσεις μέσα στην κοινωνία.

Την αρχή σήμανε η ομιλία που έδωσε στην κωμόπολη Μυρό, όπου ο ίδιος έκανε για πρώτη φορά λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις (séparatisme religieux) οι οποίες πια δείχνουν να συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

Στο πλευρό του Προέδρου τους φαίνεται να στέκονται οι Γάλλοι, οι οποίοι, αν και ανεκτικοί στην πλειονότητά τους με τη διαφορετικότητα, δεν μπορούν πλέον να δώσουν περιθώριο ώστε να υπάρξουν και άλλα φαινόμενα όπως η πρόσφατη δολοφονία του ατυχούς καθηγητή.

Ο Μακρόν ανέλυσε το πλάνο του, το οποίο θα κινηθεί σε πέντε άξονες, με μέτρα πρόληψης της “ριζοσπαστικοποίησης” των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.

Προχώρησε μάλιστα ήδη σε μαζικές απελάσεις ισλαμιστών, αποφασίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των συλλόγων που υποτίθεται δραστηριοποιούνται κατά της ισλαμοφοβίας με την επιπλέον δραστηριοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Μάλιστα δείχνοντας ιδιαίτερη πυγμή, ο π Γάλλος Πρόεδρος δεν δίστασε να δώσει την άδεια, ώστε κυβερνητικά κτίρια στη Γαλλία να φωτιστούν με τα ίδια σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία (και) για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή. Η αρχή έγινε με κυβερνητικά κτίρια στο Μονπελιέ – γεγονός που πολύ γρήγορα έκανε τον γύρο του διαδικτύου – και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν φρόντισε να εξουσιοδοτήσει τους δημάρχους και τους νομάρχες να πράξουν κατά το δοκούν όσον αφορά την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, δίνοντάς τους το δικαίωμα να κλείνουν τις καντίνες όπου επιβάλλεται “θρησκευτικό” μενού, ή τα μέρη όπως οι πισίνες, όπου οι γυναίκες μπορούσαν να τα επισκεφθούν σε προβλεπόμενα μόνο ωράρια.

Η ανοχή μηδέν φαίνεται πλέον εμπράκτως σε κάθε γαλλική πόλη και σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου.