Άρθρο Γεραπετρίτη | Τι προσδοκά η Ελλάδα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία

"Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο, σε συνδυασμό με τη σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής της ισχύος, της επιτρέπει να προσέρχεται στις συζητήσεις με αυτοπεποίθηση".
gerapetritis-1

(AP Photo/Olivier Matthys, File)

Μια σύνοψη του περιβάλλοντος εντός του οποίου θα λάβει χώρα η επικείμενη στις 7 Δεκεμβρίου συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση αυτή, περιλαμβάνονται σε άρθρο του Γιώργου Γεραπετρίτη στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:

  • “Τα φυσικά φαινόμενα και τα ιστορικά δεδομένα είναι μεταβαλλόμενα. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η γεωγραφία. Η οποία έταξε την πατρίδα μας σε μια περιοχή με ποικίλο εθνολογικό μείγμα, μεταβλητή γεωμετρία και διαρκείς συγκρούσεις. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, Ελλάδα και Τουρκία έχουν περάσει ιστορικές φάσεις κυμαινόμενης έντασης και ύφεσης
  • Η τρέχουσα συγκυρία είναι θετική για τις σχέσεις των δυο χωρών. Ισχυρές κυβερνήσεις με νωπή πολιτική νομιμοποίηση, πολύμηνη περίοδος νηνεμίας στο Αιγαίο, εκπεφρασμένη βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες πολιτικοί και υπηρεσιακοί δίαυλοι επικοινωνίας που επέτρεψαν τη βελτίωση του επιπέδου αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη των αναγκαίων διαπροσωπικών σχέσεων. Ώστε όταν ανακύπτουν διαφορές να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
  • Υπό τις συνθήκες αυτές, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Δεν αγνοούμε ούτε παραγνωρίζουμε θεμελιακές διαφορές στην αντίληψή μας για τη διεθνή πολιτική, όπως άλλωστε προέκυψε στην προϊούσα κρίση στη Μέση Ανατολή, και στις διμερείς μας σχέσεις. Άλλωστε, είμαστε σαφείς: θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης. Αποδίδουμε έμφαση στα αμοιβαία επωφελή κεφαλαία για τις δύο χώρες, δηλαδή τη θετική ατζέντα με μέτρα περισσότερο εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με προσανατολισμό στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση.
  • Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο, σε συνδυασμό με τη σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής της ισχύος, της επιτρέπει να προσέρχεται στις συζητήσεις με αυτοπεποίθηση. Και με τη συνέπεια που διακρίνει την εθνική εξωτερική πολιτική αρχών, με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στις βασικές αρχές καλής γειτονίας. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάθε διπλωματικό σενάριο – εξάλλου, μια τέτοια συνθέτη προσπάθεια προσέγγισης προϋποθέτει τη διαρκή και έμπρακτη ειλικρίνεια των μερών. Αντιλαμβανόμαστε την αυταξία της συνέχισης του καλού κλίματος, της έργω και λόγω καταλλαγής, καθώς και της ύπαρξης βιώσιμων δικλίδων αποσυμπίεσης των εντάσεων. Και, μόνον εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μία διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
  • Η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται το επικείμενο Συμβούλιο Συνεργασίας με γνώση και σοβαρότητα. Και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές. Σε αυτές οφείλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη μια ήσυχη διεθνή γειτονιά, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας μας”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood