Γ. Αμαραντίδης: “Οι 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών”

"Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης στέκεται δίπλα στον αγώνα του αγροτικού κόσμου χωρίς λαϊκισμούς".
ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΟΚ

Για “περιφρόνηση νοημοσύνης” και μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει”, κάνει λόγο ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμαραντίδης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι”.

“H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέντε χρόνια τώρα πορεύεται χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο και αναπτυξιακή πολιτική για τον πρωτογενή τομέα”, υπογραμμίζει ο κ. Αμαραντίδης, και προσθέτει: Το αποτέλεσμα της περιφρόνησής της προς τον αγροτικό κόσμο πληρώνει η ελληνική περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πέντε χρόνια έχουν αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε πρόεδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρώτη εμπειρία από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έδειξε ότι καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν ήταν έτοιμη να εφαρμόσει το στρατηγικό σχέδιο. Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για τα οικολογικά σχήματα καθυστέρησαν να δημοσιευθούν κατά οκτώ μήνες και οι αγρότες ενώ πληρώνονταν μέχρι τα Χριστούγεννα, τώρα η εξόφληση θα γίνει μέχρι το Πάσχα και αν… Το αποτέλεσμα; Το 2023 να έχουμε ιστορικά τη χειρότερη και πιο καθυστερημένη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ, και μάλιστα σε σχέση με το 2022, 563 εκατομμύρια € λιγότερα”. 

Γ. Αμαραντίδης: "Οι 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών"

Και συμπληρώνει ο κ. Αμαραντίδης: “Η αβελτηρία όμως της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ. Εξακολουθεί να σχεδιάζει για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο, και βέβαια συνεχίζει να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021–2023 είναι 25%. Ενδεικτικά, για λιπάσματα έχει καταγραφεί αύξηση κατά 62%, για αναλώσιμα 28%, για ενέργεια και λιπαντικά 38%, για ζωοτροφές 26%. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ για το έτος 2024 – τα μισά χρήματα κατατίθενται τον Μάρτιο – δεν είναι τίποτε άλλο από μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ που εξαγγέλθηκαν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» – αυτό κι αν είναι περιφρόνηση νοημοσύνης – αφορούν πραγματικά έναν πολύ μικρό αριθμό αποδεκτών, χωρίς μάλιστα να έχει διασφαλιστεί ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος”. 

Καταλήγοντας ο κ. Αματαντίδης, τονίζει οτι “η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης στέκεται δίπλα στον αγώνα του αγροτικού κόσμου χωρίς λαϊκισμούς”, και υπενθυμίζει:

“Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει διατυπώσει καθαρά και με σαφήνεια τις παρακάτω 7 προτάσεις που απαντούν στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου:

  1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας. Δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι κόστος για τον φτωχό και τον αγρότη, και κέρδος για την ολιγαρχία. Πρέπει κατά προτεραιότητα, μεταποιητές, κτηνοτρόφοι, αγρότες, συνεταιρισμοί, να συμμετέχουν σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες.
  3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις βάσει των σύγχρονων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
  5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες να είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων Ελληνοποιήσεων που υπονομεύουν τον Έλληνα αγρότη”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood