Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες

Ποια μέτρα στήριξης των αγροτών έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019, και ποια επιπλέον μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου.
6113430-e1707819671171

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα:

Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου, ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες τιμές:

Για τα πρώτα δύο χρόνια, με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024, οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία, χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά/κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά/κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία, με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά/κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών, η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα. Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3), οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η Πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που συνολικά ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια ευρώ), ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δέκα μέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο.
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει στα εξής μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου:

  • Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών, σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
  • Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%.
  • Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood