frost.minagric.gr | Παρουσιάστηκε από το ΥΠΑΑΤ η εφαρμογή προειδοποίησης παγετού

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.
χωραφι παγετός

Παρουσιάστηκε η εφαρμογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προειδοποιεί για τον παγετό, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες.

Η εφαρμογή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ.

Ένας από τους στόχους της εφαρμογής είναι να προλαμβάνονται οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες τον χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας.

Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο “cloud” του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας, ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Κέντρο, που είναι το εγκυρότερο παγκοσμίως, και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού.

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Μιλώντας στην εκδήλωση  για την παρουσίαση της εφαρμογής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζοντας τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε  την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού. Η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Γιώργος Φερετζάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το Υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες  μεταξύ του Υπουργείου,  της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ, είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση.  Συγχαίρουμε το Υπουργείο για αυτή την πρωτοβουλία».

Ο Διοικητής της ΕΜΥ  Υποπτέραρχος  (Ι), Δημήτρης Σιδερίδης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εφαρμογής  και πρόβαλε τη στενή συνεργασία της ΕΜΥ με το ΥΠΑΑΤ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί των μετεωρολογικών Radars. Επίσης τόνισε την σημασία της υπογραφής της ΚΥΑ για τη «Ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού της ΕΜΥ, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL)».

Ακολούθησαν ομιλίες του Καθηγητή  στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιου Αργυρίου, με θέμα «Ο  παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία», και της Μετεωρολόγου της ΕΜΥ Φλώρας Γκόφα, με θέμα «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood