“Φωτογραφία: ένα βλέμμα χωρίς πρόσωπο”: Διάλεξη στην Κομοτηνή του Ηρακλή Παπαϊωάννου

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής φιλοξενεί τον Ηρακλή Παπαϊωάννου.
ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής φιλοξενεί τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 11:00 στο ξενοδοχείο Ανατόλια θα δώσει διάλεξη με θέμα “Φωτογραφία: ένα βλέμμα χωρίς πρόσωπο”.

  • Είσοδος ελεύθερη.

Από την εμφάνισή της η φωτογραφία ασχολήθηκε πολύ εντατικά με την αναπαράσταση του Άλλου, του γνωστού ή άγνωστου ανθρώπου, σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία από απεικονίσεις. Πώς εξελίχθηκαν οι βασικές ιδέες για την εφαρμογή του φωτογραφικού βλέμματος στον Άλλο; Πώς ταλαντεύτηκαν οι ιδέες αυτές ανάμεσα στην τέχνη, τον ηδονοβλεπτισμό και την παρακολούθηση, καθώς και τη σύνδεσή τους; Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και σημαντικά, σε μια περίοδο που, με αιτιολογία την ασφάλεια, η παρακολούθηση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, και ο ηδονοβλεπτισμός έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία. Η φωτογραφική τέχνη λειτουργεί με τρόπο που αποκαλύπτει ή συγκαλύπτει αυτά τα ζητήματα;

Ο Ηρακλής Παπαιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1994 είναι οργανωτικό στέλεχος της Photosynkyria, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Από το 2001 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το 2006 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Photosynkyria. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων, δοκιμίων, κριτικών για τη φωτογραφία, ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων, ιστορικών και σύγχρονων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Εργάστηκε δέκα χρόνια στη φωτογραφική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει έργα για τη φωτογραφία των Villem Flusser, Susan Sontag, Ian Jeffrey.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood