ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ 3

Στη δημιουργία του ιστολογίου http://filopkom.blogspot.gr/ αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Κομοτηνής (Φ.Α.Κ.Κ.), με κύριους στόχους:

– Την απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους βοήθησαν το Σωματείο ηθικά και υλικά στη μακροχρόνια πορεία του και δεν υπάρχουν πια στη ζωή.

– Την έκφραση ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που ήδη στηρίζουν το Σωματείο για τη συνέχιση του επιτυχημένου κατά κοινή ομολογία έργου του, καταχωρώντας το όνομα και την προσφορά τους, με εξαίρεση όσων ρητά δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση.

– Την ενημέρωση των αναγνωστών για τη δράση και για τις ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του Σωματείου.

– Την ενημέρωση για τα προγράμματα του Σωματείου, όλων όσοι διακρίνονται για την ευαισθησία τους προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο και θα ήθελαν να βρουν έναν τρόπο να εκδηλώσουν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, με το να έρθουν κοντά στο Σωματείο και να συμμεριστούν τις αγωνίες και το έργο του.

– Τη λήψη μηνυμάτων με προτάσεις αναγνωστών, μελών και μη.

Διοικητικό Συμβούλιο 2014-2016

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημητριάδου Δέσποινα

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναστασία Σιβρίδου

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αθηνά Γλερίδου-Κοτσίρου

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πωλίνα Δόλωμα

ΤΑΜΙΑΣ: Σμαράγδα Μπραντζουκάκη

ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ: Μαρούλα Ισπυρίδου

ΜΕΛΗ: Ιωάννα Κουκάκη, Καλλιόπη Μιχαηλίδου, Σεβαστιανή Μοσχοπούλου,

Θεοδώρα Ναθαναηλίδου, Ερμιόνη Τσιμπερίδου.

Στοιχεία επικοινωνίας: Σοφίας Βέμπο 12 (4ος όροφος), Κομοτηνή, Τ.Κ. 69100, Τηλ.: 25310-36972, e-mail: filopkom@gmail.com

Ιστορικό

Το Σωματείο «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής», εδρεύει στην πόλη της Κομοτηνής, είναι αμιγώς γυναικείο σωματείο, και αποτελεί το παλαιότερο σε λειτουργία Φιλανθρωπικό και Εθελοντικό Σωματείο του Νομού Ροδόπης, με αναγνωρισμένη προσφορά σε δύσκολες περιόδους. Η 14η Ιουλίου 1913, ημέρα ιστορική για την Κομοτηνή, αποτυπώνεται σε λευκή μετάξινη κλωστή πάνω στην ιστορική σημαία της πόλης, που φιλοτέχνησαν σε μια νύχτα κυρίες και δεσποινίδες της Φιλοπτώχου.

Το 1927 συντάσσεται το καταστατικό του Σωματείου και παίρνει την επίσημη μορφή του. Προσφέρει καθημερινά μαθητικά συσσίτια σε άπορα παιδιά, χρηματικές βοήθειες και υλικές προσφορές που προέρχονται από αρωγά μέλη και από δωρεές συμπολιτών μας.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η Φιλόπτωχος προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια στους φαντάρους όταν αυτοί έφευγαν για το μέτωπο. Οι ίδιες γυναίκες συμπαρίστανται στις οικογένειες των ορφανεμένων σπιτικών.

Με τη λήξη του πολέμου αρχίζει νέα περίοδος ανασύστασης και δράσης. Βοηθά οικονομικά παιδιά που σπουδάζουν και συγκεντρώνει χρήματα προκειμένου να σταλούν ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπείες.

Το 1978 γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας φιλανθρωπικών σωματείων και συμμετέχει στο Δ.Σ. Με την πάροδο του χρόνου η παρουσία της γίνεται ολοένα και πιο έντονη, και προσφέρει στις γυναίκες της Κομοτηνής ευκαιρίες για συμμετοχή σε πολλούς τομείς της ζωής, εθνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, μορφωτικούς και ψυχαγωγικούς.

 

Το 1992 χαρακτηρίζεται «Ειδικώς αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό Σωματείο» προκειμένου να διευρύνει τις δραστηριότητες του.

 

Στηρίζει τους Παλιννοστούντες από τη Σοβιετική Ένωση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρόνοιας και το Ίδρυμα Παλιννοστούντων, προσφέροντας χρήματα, τρόφιμα, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

 

Το 1997, με πρόταση του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής, βραβεύεται από την Επιτροπή Βορείου Ελλάδας «Ευποιίας και Αλτρουισμού», και τιμάται με χρυσό μετάλλιο. Την ίδια χρονιά αδελφοποιείται με τον όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.

 

Το 2001 η Φιλόπτωχος αποκτά τη δική της στέγη με χρήματα της δωρήτριας κ. Άννας Ταουκτσή-Κομνηνού.

 

Ακολούθως πραγματοποιείται αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, και αργότερα στα Βαλκάνια, αφήνοντας συγχρόνως χρήματα στην τοπική αγορά από όπου προμηθεύεται τα υλικά που θα μεταφέρει στις γείτονες χώρες.

 

Οι δραστηριότητες όμως της Φιλοπτώχου δεν σταματούν εδώ. Η προσπάθειά της συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος με τη χορήγηση τακτικών και έκτακτων βοηθημάτων, καθώς επίσης και τροφίμων και ρουχισμού σε αναξιοπαθούντες.