Φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” θα είναι…αλλιώς!
Όπως τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, “με αίσθημα ευθύνης πήραμε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία και τη δράση μας για να προφυλάξουμε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την υγεία των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Έτσι θα κάνουμε και στο Φεστιβάλ. Η νεολαία και ο λαός μας συνολικότερα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
 • Από τη μια, η αβεβαιότητα σε σχέση με την πανδημία, καθώς ο λαός μας είναι απροστάτευτος μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησης.
 • Από την άλλη, οι σοβαρές εξελίξεις που αφορούν την όξυνση της προκλητικότητας απ’ την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης, την πρωτοφανή συγκέντρωση στην περιοχή μας πολεμικών πλοίων, τις συνεχείς εναέριες παραβιάσεις, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.
 • Ακόμα, τους τελευταίους μήνες, έχει χειροτερέψει σημαντικά η οικονομική κατάσταση πολλών νέων εργαζομένων, αν αναλογιστούμε κιόλας ότι στην καλοκαιρινή σεζόν βρήκε δουλειά το 25% σε σχέση με πέρυσι και υπό πολύ χειρότερες συνθήκες (ωράριο,μισθός), και με την υγεία του να εκτίθεται σε πολλές περιπτώσεις”.

Αναφορικά με την Κομοτηνή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση:

“Η νεολαία, και εδώ στην πόλη μας, με τη συμμετοχή της στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, μπορεί να δώσει αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση που της κουνάει το δάχτυλο για να κρύψει  τις εγκληματικές ευθύνες της. Να στείλει δυναμικό μήνυμα ”οργανωμένης απειθαρχίας” στη βαρβαρότητα που ζούμε, στη χρεοκοπημένη πολιτική εξυπηρέτησης των λίγων σε βάρος των πολλών! Η νεολαία δεν φιμώνεται όσο κι αν θα το ήθελαν η κυβέρνηση και αυτοί που εξυπηρετεί! Φέτος απέδειξε ότι ”…και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή”! Με την επιτυχία του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, τη φωνή αυτή θα τη δυναμώσουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση του συστήματος, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, ”Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!”, θα ακουστεί δυνατά!».
Φέτος, λόγω της κατάστασης, στο φεστιβάλ θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την προφύλαξη της υγείας όσων θα παρευρεθούν. Συγκεκριμένα:
 • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ οι επισκέπτες του θα το παρακολουθούν αποκλειστικά καθιστοί, με τις απαραίτητες αποστάσεις.
 • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
 • Θα υπάρχουν αντισηπτικά στο χώρο του φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:
 1. Πολιτική ομιλία από τον Διονύση Κλάδη, μέλος του Γραφείου ΑΜ-Θ του ΚΚΕ.
 2. Μουσικό αφιέρωμα-συναυλία με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος». Το αφιέρωμα σε λαϊκά τραγούδια του ετοιμάστηκε – με τη συμβολή καταξιωμένων μουσικών της περιοχής – για να παρουσιαστεί ειδικά στο φετινό Φεστιβάλ, μερικούς μήνες μετά τον χαμό του μεγάλου συνθέτη.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο δημοτικό άλσος Αγίας Παρασκευής (έναντι πρώην Νομαρχίας).

Και εθελοντική αιμοδοσία

Ακόμη, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», η ΚΝΕ διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών, με σύνθημα «Δίνουμε αίμα, “ανάσα” ζωής και αλληλεγγύης!».
Στην Κομοτηνή η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη, κατά τις ώρες 09:30-13:30, στη νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας του “Σισμανόγελιου” Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.
Οδηγίες για τους αιμοδότες:
 • Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι είναι 18-65 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας.
 • Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά (νερό, χυμούς), να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, κατά προτίμηση 3-4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.
 • Κατά την αιμοδοσία οι αιμοδότες χρειάζεται να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν, στον γιατρό της αιμοδοσίας. Εάν έχουν κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες.
 • Οι  γυναίκες να μην αιμοδοτήσουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εγκυμοσύνης.
 • Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.
 • Η  είσοδος των αιμοδοτών στο νοσοκομείο θα γίνεται με τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.
 • Οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ και ταυτότητα ή διαβατήριο.
 • Οι αιμοδότες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δικαιούνται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Ν. 4554/2018, δικαιούνται άδεια με αποδοχές μόνο τη μέρα αιμοδοσίας.