Στην συνεδρίαση αστραπή του EWG μέσω τηλεδιάσκεψης, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη για την αναθεωρημένη έκθεση για την 2η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έδωσε το πράσινο φως προς το Eurogroup.

Ως γνωστό η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα το μεσημέρι επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες δράσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2018. Με αυτό το δεδομένο ο εισηγητής της Commission κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν και τα μέτρα υπό αίρεση που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο του 2018: Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η επιστροφή του επιπλέον επιτοκίου που πλήρωνε η Ελλάδα από το 2016 για το δάνειο των 12 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους το 2012.

Τα μέλη του EWG δεσμεύτηκαν να κάνουν θετική εισήγηση προς το συμβούλιο υπουργών οικονομικών που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Βουκουρέστι ώστε να κλείσει τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, να εγκριθεί η εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα και να ξεκινήσει ο κύκλος των εγκρίσεων και από τα εθνικά κοινοβούλια.

Τσακαλώτος: Δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια

Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, τη Δευτέρα, του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια».

«Πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά», ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσακαλώτος. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα είπε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια..

Νωρίτερα, το Euro Working Group είχε εισηγηθεί θετικά προς το άτυπο Eurogroup, που θα συνεδριάσει αύριο στο Βουκουρέστι, να εγκρίνει και την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Η Κομισιόν είχε εισηγηθεί, στην επικαιροποιημένη έκθεσή της, επίσης θετικά, καθώς υλοποιήθηκαν και οι οκτώ μεταρρυθμιστικές δράσεις που εκκρεμούσαν από τις 27 Φεβρουαρίου.

Το ποσό που θα εκταμιευθεί θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχει αποφασίσει το Eurogroup.