Δεκαεπτά περιστατικά COVID-19, συμπεριλαμβανομένων τριών θανάτων, έχουν καταγραφεί στις φυλακές της Τουρκίας σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απηύθυνε κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση άμεσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όσων κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα κλειστού τύπου. Το τουρκικό κοινοβούλιο, για να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού στις φυλακές της χώρας, ενέκρινε (13/4) νομοθεσία η οποία επιτρέπει την πρόωρη ή προσωρινή αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων. Ωστόσο εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, για αδικήματα σεξουαλικής φύσης ή σχετικά με ναρκωτικά, καθώς και όσοι έχουν συλληφθεί με κατηγορίες τρομοκρατίας. Όμως, το νομοθέτημα  έχει δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς με τη χρήση “αντιτρομοκρατικών νόμων” βρίσκονται φυλακισμένοι δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν όψει των παραπάνω, Ευρωβουλευτές προέβησαν σε μια ανατριχιαστική αποκάλυψη-προειδοποίηση: οτι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποφασίσει «να εκθέσει εσκεμμένα τις ζωές όσων θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους στον θανατηφόρο κορωνοϊό»!

Δοθέντων τούτων, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Nacho Sanchez (Σοσιαλιστες, Ισπανία), και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας, Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσαν:

«Οι νομοθετικές ρυθμίσεις από το κοινοβούλιο της Τουρκίας που επέτρεψαν την αποφυλάκιση 90.000 κρατουμένων, εξαιρουμένων όσων έχουν φυλακιστεί για την πολιτική τους δράση και όσων βρίσκονται προφυλακισμένοι, αποτελούν μεγάλη απογοήτευση. Ελπίζαμε ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα υιοθετούσε δίκαιη, υπεύθυνη, και χωρίς διακρίσεις νομοθεσία, που θα έσωζε ζωές στις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να εκθέσει εσκεμμένα τις ζωές όσων θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους, στον θανατηφόρο κορωνοϊό. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τους ομολόγους τους στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιταχύνει την έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων στις υποθέσεις που αφορούν πολίτες που έχουν φυλακιστεί ή κρατούνται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους, για να σωθούν ζωές, δεδομένου του κινδύνου της πανδημίας στις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Τουρκίας αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID-19. Αναγνωρίζουμε την ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει, και εκτιμούμε ειλικρινά την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας από την Τουρκία προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της Ε.Ε. όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Επαναλαμβάνουμε ότι η Ε.Ε. είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον του ιού. Χαιρετίζουμε το σχέδιο της κυβέρνησης της Τουρκίας για την υποκατάσταση των ποινών φυλάκισης με εναλλακτικές ποινές σωφρονισμού όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός ή η πρόωρη αποφυλάκιση με αναστολή ποινής. Στην Τουρκία υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες δημοσιογράφοι, δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλλιτέχνες και άλλοι σε καθεστώς προφυλάκισης ή καταδικασμένοι χωρίς αποδείξεις για την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε βίαιη πράξη ή κάποιο έγκλημα. Η πιθανή εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα συνιστούσε επιβάρυνση της ποινής τους και μη δικαιολογημένη άδικη μεταχείριση, καθώς δεν αντιπροσωπεύουν οποιοδήποτε κίνδυνο προς τη δημόσια ασφάλεια. Παροτρύνουμε τις αρχές της Τουρκίας να ακολουθήσουν την προτροπή του Ύπατου Αρμοστή και να απελευθερώσουν όλους όσοι κρατούνται με μόνη κατηγορία την άσκηση κριτικής προς την κυβέρνηση ή λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Η πρόκληση είναι τεράστια και θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τρόπο δημοκρατικό και χωρίς διακρίσεις, σώζοντας τις ζωές των πολιτών ανεξάρτητα από τις ιδέες τους, τους πολιτικούς δεσμούς τους ή τις πεποιθήσεις τους».