Άλλο ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς των Τούρκων είχαμε το βράδυ της Παρασκευής, αυτή τη φορά στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της έντασης που δημιουργούν οι γείτονες τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, γύρω στις 10 το βράδυ οι μεικτές περιπολίες Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτικών, αντιλήφθηκαν ένα πλωτό της τουρκικής Στρατοφυλακής να πλέει στον ποταμό Έβρο και να κάνει ελιγμούς, ενώ την ίδια στιγμή από την τουρκική όχθη άρχισαν οι πυροβολισμοί. Μέσα στη νύχτα, οι Έλληνες που περιπολούσαν εκεί δεν μπόρεσαν να διακρίνουν αν ήταν στον αέρα, αβολίδωτα ή κανονικά πυρά, αλλά επειδή γνωρίζουν καλά γιατί ακολουθούν αυτή την τακτική οι Τούρκοι, τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή. Λίγη ώρα αργότερα και σε σημείο αρκετά μέτρα πιο κάτω από το συγκεκριμένο περιστατικό, έγινε απόπειρα να περάσουν με βάρκες στην ελληνική πλευρά λαθρομετανάστες με τη βοήθεια των διακινητών και τη στήριξη από τις τουρκικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο στόχος δεν είναι το θερμό επεισόδιο, αλλά να βοηθούν τους λαθρομετανάστες να περάσουν μέσω του ποταμού στην Ελλάδα
Όπως λένε οι αστυνομικοί που χρόνια περιπολούν στην περιοχή του Διδυμοτείχου, η αύξηση των πυροβολισμών τον τελευταίο καιρό εκ μέρους των Τούρκων δεν έχει στόχο να δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο, το οποίο ασφαλώς και δεν μπορεί να αποκλειστεί στις συνθήκες που επικρατούν στον ποταμό Έβρο τη νύχτα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει η… “στραβή”, αλλά να διευκολύνουν τους λαθρομετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Επιλέγουν δηλαδή διαφορετική τακτική πλέον, τόσο στον βόρειο όσο και στον κεντρικό και νότιο Έβρο, κυρίως στην περιοχή του Τυχερού, μετά την παταγώδη αποτυχία τους στις Καστανιές όπου επιχείρησαν ομαδική εισβολή και…έσπασαν τα μούτρα τους. Οι Έλληνες αστυνομικοί, πάντως, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις, διατηρούν την ψυχραιμία τους, δεν χαλαρώνουν ούτε στιγμή, και αποτρέπουν την είσοδο όσων επιχειρούν με τη βοήθεια διακινητών και τη συνδρομή Τούρκων Στρατοφυλάκων, να περάσουν στη χώρα μας.
Αυτό εξάλλου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού μιλώντας σήμερα Σάββατο 2/5 στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104.6”, δήλωσε ότι την Παρασκευή στον Έβρο έγιναν περίπου διακόσιες αποτροπές στις απόπειρες περάσματος μέσω του ποταμού στην Ελλάδα. «Χθες είχαμε πολλές αποτροπές στον Έβρο, γύρω στις διακόσιες, και στα νησιά είχαμε μια έξαρση αυτές τις ημέρες». Μια από τις αποτροπές αυτές λοιπόν έγινε στην περιοχή του Πραγγίου Διδυμοτείχου, με το επεισόδιο που παρουσιάζουμε.
Φτιάχνουν προγεφυρώματα για τις βάρκες διακινητών
Παράλληλα, στην περιοχή αλλά και σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, Έλληνες Συνοριοφύλακες διαπιστώνουν ότι οι Τούρκοι, τόσο η Στρατοφυλακή όσο και ο στρατός, σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν προγεφυρώματα για να διευκολύνουν τις βάρκες των διακινητών προκειμένου να μπορούν πιο εύκολα να περάσουν στην ελληνική πλευρά τους λαθρομετανάστες. “Μάλλον επειδή δεν κατάφεραν ούτε από τα νησιά να τους προωθήσουν στην Ελλάδα, και αφού στις Καστανιές είδαν πως δεν γίνεται τίποτα, επιλέγουν προφανώς να τους περνούν λίγους-λίγους κατά μήκος του ποταμού. Αλλά εμείς κάνουμε συνέχεια αποτροπή και δεν τους αφήνουμε να περάσουν”, σημειώνουν.
πηγή: evros-news.gr