Στόχος του διασυνοριακού έργου είναι η προστασία της μοναδικής εναπομείνασας αποικίας Μαυρόγυπα στην Ελλάδα, η οποία εντοπίζεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, και η δημιουργία μιας νέας αποικίας στη βουλγαρική Ροδόπη, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία του είδους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οργάνωση Rewilding Europe. Εταίροι του έργου είναι η “Βουλγαρική εταιρεία για την προστασία των πουλιών”, το Ίδρυμα “Rewilding Rhodopes”, το “Ίδρυμα για τη διατήρηση των γυπών”, η ισπανική οργάνωση για την αποκατάσταση της αυτόχθονης πανίδας “GREFΑ”, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Δασαρχείο Διδυμοτείχου και Σταυρούπολης), η εταιρεία “Τεχνο-ομοιόσταση”, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, καθώς και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Ορεστιάδας και Σταυρούπολης.
Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος στην περιοχή διαχρονικά, όπως η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η πρόσκρουση σε υποδομές ενέργειας (ανεμογεννήτριες), η διαθεσιμότητα τροφής στην ύπαιθρο, οι αλλαγές στο τοπίο, καθώς και ειδικότερες απειλές που σχετίζονται με την πυρκαγιά που έπληξε τον Έβρο το καλοκαίρι του 2023.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετέχει στο έργο με δράσεις που στοχεύουν:
- στην αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και στην αναζήτηση κατάλληλων περιοχών φωλεοποίησης για τον Μαυρόγυπα, μετά από την πυρκαγιά του 2023 στον Έβρο, η οποία έπληξε μεγάλη έκταση της περιοχής φωλεοποίησης του είδους.
- στην αύξηση της διαθεσιμότητας τροφής και της φυσικής διαχείρισης των ενδιαιτημάτων του Μαυρόγυπα, μέσω της επανεισαγωγής του κόκκινου ελαφιού στην περιοχή του Έβρου.
- στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση απειλών όπως η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με πραγματοποίηση κοινών περιπολιών με συναρμόδιους φορείς και διοργάνωση σχετικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
- στην αυξημένη επιτήρηση του πληθυσμού του Μαυρόγυπα με τη χρήση πομπών.
- στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση κοινού και μαθητών.