Έβρος | Ανησυχία για την πιθανή εγκατάσταση χρυσωρυχείων στη Βουλγαρία

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα, στην περιοχή από όπου διέρχεται ο Ερυθροπόταμος.
420180761_772073244950848_7480335308870804930_n
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου πληροφορήθηκε από οικολόγους της Βουλγαρίας ότι υπάρχει εταιρεία που διεκδικεί την εγκατάσταση χρυσωρυχείου στην περιοχή του χωριού Rozino το οποίο απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα.
Από την περιοχή αυτή διέρχεται ο Ερυθροπόταμος ο οποίος εισέρχεται στην έκταση του Δήμου Διδυμοτείχου.
Εκπρόσωποι της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων, συναντήθηκαν στο Διδυμότειχο με κατοίκους ευαισθητοποιημένους στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν για δέκα περίπου χρόνια ως μέλη της Οικολογικής Εταιρείας για τα τοπικά ζητήματα.
Εκεί τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι:
α) Από τις εταιρείες χρυσού δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος να μεταφερθούν μέσω του Ερυθροποτάμου τα τοξικά απόβλητα στο ελληνικό έδαφος.
β) Το κυάνιο, που είναι απαραίτητο συστατικό στη διεργασία της επεξεργασίας των ορυκτών της εξόρυξης, στη θερμοκρασία των 25-26 βαθμών Κελσίου εξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία είναι μικρότερη· έτσι όμως υγροποιείται εκ νέου, και με τα νερά της βροχής χύνεται στη γη και προσβάλλει τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.
γ) εφόσον τα πετρώματα της εξόρυξης είναι θειούχα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε χημική αντίδραση, και από το διοξείδιο του θείου θα παράγεται θειικό οξύ στον υδροφόρο ορίζοντα. Το φαινόμενο αυτό ορίζεται ως όξινη απορροή. Τα ζώα δεν πίνουν το νερό αυτό, με την όξινη απορροή, που είναι ακατάλληλο και για την γεωργική εκμετάλλευση.
“Αυτές οι άκρως αρνητικές συνέπειες της μεταλλουργίας χρυσού για τη δημόσια υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την επεξεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα προσβάλλουν και τη δική μας τοπική οικονομία”, τονίζει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου.
Έτσι αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς στους Δήμους Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, ώστε να πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο μια ανοικτή εκδήλωση με πανεπιστημιακούς ομιλητές όπου θα κληθούν:
  • οι αιρετοί πολιτικοί,
  • οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές,
  • και οι τοπικοί φορείς,

για να συμπράξουν στον κοινό αγώνα με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου, κατά των χρυσωρυχείων.

Ακόμη στην εκδήλωση θα προσκληθεί και αντιπροσωπεία ευαισθητοποιημένων πολιτών από τη Βουλγαρίας.
“Πριν από 25 χρόνια ξεκινήσαμε έναν αγώνα και αποτρέψαμε μέχρι τώρα την εγκατάσταση χρυσωρυχείων στο Πέραμα του Έβρου και στις Σάπες της Ροδόπης. Μπορούμε να πετύχουμε και τώρα!”, είναι το μήνυμα της κινητοποίησης.
Έβρος | Ανησυχία για την πιθανή εγκατάσταση χρυσωρυχείων στη Βουλγαρία

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood