Στη μελέτη που επιμελήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης και Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετείχαν 43 συγγραφείς από 10 πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Η πρώτη, κλειστή παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τον Ναυτιλιακό Όμιλο Τσάκου, παρουσία 50 επιφανών δημοσιογράφων. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η δημόσια παρουσίαση στην Αθήνα και στη συνέχεια θα διοργανωθούν αντίστοιχες ημερίδες στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό.
Η μελέτη φαίνεται ότι συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά και το ενδιαφέρον της αγοράς.
Ο Σεβασμιώτατος Παντελεήμων ευχήθηκε «καλοτάξιδο» το βιβλίο και πρότεινε, στην κεντρική παρουσίαση, να κληθούν και οι Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το θέμα.